1982 Anayasası'nda Basın Özgürlüğü Karşısında Kişilik Haklarının Korunması

Yayınevi: Yetkin Yayınları
Yazar: Dilara YÜZER
ISBN: 9789754647068
242,25 TL 285,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Dilara YÜZER
Baskı Tarihi 2013/01
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

AH185
1982 Anayasası'nda Basın Özgürlüğü Karşısında Kişilik Haklarının Korunması
Dilara YÜZER
2013/01 Baskı, 236 Sayfa
ISBN 978-975-464-706-8

Çağdaş medeniyetler açısından güç merkezi olan kitle iletişim araçlarından en önemlilerinden biri basındır. Basının, haber verme, denetim ve eleştiride bulunma, kamuoyunu açıklama ve oluşturma görevlerini özgürce icra edebildiği ortamlarda önemi anlaşılabilmektedir. Bu sebeple basın özgürlüğü, "Basın hürdür, sansür edilemez." diyen Anayasamızın 28. maddesinin ilk fıkrasında korunmuştur. Fakat Anayasa'da düzenlenen diğer özgürlükler gibi basın özgürlüğü de mutlak ve sınırsız değildir. Nitekim ülkemizde basın özgürlüğüne Anayasa ve kanunlarla getirilmiş birtakım sınırlamalar mevcuttur. Basın özgürlüğüne ilişkin anayasal sınırlama sebeplerinden en önemlilerinden biri kişilik hakkının korunmasıdır. Buna paralel olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde ifade özgürlüğünün uzantısı olarak korunan basın özgürlüğünün sınırlanmasına izin veren meşru amaçların en önemlilerinden biri de, başkalarının şöhret ve haklarının korunmasıdır.

Kişilik hakkının konusu manevi kişisel değerler günümüzde basın yoluyla yoğun bir şekilde ihlale maruz kalmaktadır. Bu nedenle, basın özgürlüğünün sağlanması ve aynı zamanda kişilik hakkının korunması için basın özgürlüğüne ilişkin hukuki sınırları belirlemek büyük önem taşımaktadır. Nitekim tezimizde, basın özgürlüğünün içerdiği haklar, bu özgürlüğe ilişkin anayasal ilkeler ve sınırlar ortaya konularak, kişilik hakkının korunması bakımından bu özgürlüğün hukuki kapsamının ve sınırlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Bu amaç doğrultusunda tezimizde basın özgürlüğü etraflıca incele-nerek, kişilik hakkının konusunu oluşturan değerlerin basın yoluyla ihlali ve bu ihlallerden korunma yolları açıklanmıştır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda kişilik hakkının korunması bakımından basın özgürlüğünün kapsamı ve sınırları değerlendirilmiştir.

Kitabın Konu Başlıkları

  • 1982 Anayasasında Basın Özgürlüğünün Kapsamı ve sınırları
  • Basın Özgürlüğünün Sınırı Olarak Kişilik hakkı ve Korunması
  • Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin Kararlarında Kişilik hakkının Korunması Bakımından Basın Özgürlüğünün Kapsamı ve Sınırları

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar