Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Ömer DEMİR - Mehmet ARIÇ - Halil POLAT
ISBN: 9786051466323
Stok Durumu: Tükendi
67,50 TL 75,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Ömer DEMİR, Mehmet ARIÇ, Halil POLAT
Baskı Tarihi 2015/05
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

CH926
Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar (Soruşturma ve Kovuşturma Yöntemleri)
Ömer DEMİR - Mehmet ARIÇ - Halil POLAT
2015/05 Baskı, XX+482 Sayfa
ISBN 978-605-146-632-3 

BİRİNCİ BÖLÜM
TÜRK CEZA KUNUNU’NDA DÜZENLENEN BİLİŞİM SUÇLARI

BİRİNCİ KISIM
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME (TCK m. 243)
I -MEVZUAT-3
II -SUÇUN KONUSU-3
III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-4
IV -SUÇUN UNSURLARI-4
A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-4
B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-5
V -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-5
VI -SUÇA İŞTİRAK, TEŞEBBÜS ve İÇTİMA-5
VII -SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-6
A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-6
B) -SUÇUN YAPTIRIMI-6
C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-6
VIII YARGITAY KARARLARI-6
--İnternet yoluyla şirket hesabına izinsiz girilmesi -6
--Bilişim sistemine girme -6
--Bilişim sistemine girme-Eksik araştırma-7
--Bilişim sistemine izinsiz girme-Mahkumiyete sevk -8
--İnternet yoluyla şirket hesabına izinsiz girilmesi -9
IX -BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-9
A)-OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-9
1. -Örnek Olay -9
2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-10
3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-10
4. -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-11
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-13
1. -Başkasına Ait MSN Adresinin Hacklenmesi Suretiyle 3. Kişilerden Kontür Talebinde Bulunan Kişinin Tespiti-13
2. -Bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde giren kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-13
3. -Mynet şirketinden IP nosu kullanıcı açık kimlik ve adresinin sorulması-14
4. -TR Alan Adları Yönetiminin Tespitine İlişkin Müzekkere-14
C) -İDDİANAME ÖRNEĞİ-15
D) -GEREKÇELİ MAHKEME KARARI ÖRNEĞİ-16

İKİNCİ KISIM
SİSTEMİ ENGELLEME, BOZMA, VERİLERİ YOK ETME VEYA DEĞİŞTİRME (TCK m. 244)
I -MEVZUAT-19
II -SUÇUN KONUSU-19
III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-19
IV -SUÇUN UNSURLARI-20
A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-20
B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-20
V -SUÇUN NİTELİKLİ HALİ-21
VI -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-21
VII -SUÇA İŞTİRAK, TEŞEBBÜS ve İÇTİMA-21
VIII SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-21
A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-21
B) -SUÇUN YAPTIRIMI-21
C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-21
IX -YARGITAY KARARLARI-21
--Bilişim Sistemine Girildikten Sonra, Banka Üzerindeki Hesapta Bulunan ve Parayı Temsil Eden Verileri Önceden Açılan Hesaba Göndermek -21
--Siteye kendi yazdığı metni koymak-TCK 244/1 olur-36
--E-posta ve facebook hesabını ele geçirmek, yazışmalar yapmak-TCK 244/2-37
--E-posta hesabına girip şifre değiştirmek-244/2 -37
--Facebook şifresini değiştirme-37
--Şirkete ait web sitesindeki veri tabanınındaki ilanlara erişip izinsiz olarak kendisine ait internet sitesine gönderip kullanarak üzerine atılı bilişim sistemindeki verileri başka yere göndermek ve kullanmak-244/2-37
--Şirkete ait verileri kendi bilgisayarına ve Cd’ye kopyalamak-TCK 244/2 Olur-38
--Mail adresinin şifresini değiştirip maili kullanmak-244/2-39
--Mail adresinin şifresini değiştirmek-39
--Katılanın bilgisayarındaki programdan başkasına kontör yollamak-TCK 244/1-2 ve 4. Maddelerinde Belirtilen Suç Oluşmaz-40
--ATM cihazına kart bilgilerini kopyalamak için sistem kurmak-40
--Akaryakıt istasyonunda pompa ile otomasyon sistemi arasındaki bağlantıyı devre dışı bırakarak değişik zamanlarda harici satış yapmak-40
--Başka Suçtan da Ceza Verilmesi Gerekir-40
--Eksik araştırma ile ilgili kararlar-42
--Şikayetçinin kredi kartı bilgilerini mail order yoluyla kullanıp bedel ödemek- TCK244/4 olmaz-44
--Emniyetin sitesine girip işleyişini bozma-TCK 244/1, 3 Olur-45
--İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün internet sitesine girip onun adına tercihler yapmak-TCK 244/2, 3 Olur-45
--SGK’nun bilişim sistemi-244/3-45
--Sistemden notlarını yükseltmek-46-
--Eczane şifresiyle SGK sistemindeki reçete bilgilerini silme -46
--Katılanın şifresiyle ÖSYM sisteminden tercih yapmak-46
--Emniyetin sistemindeki haciz şerhini kaldırmak-46
--Liman Başkanlığındaki veri sistemine girerek denetim yapılmış gibi giriş yapmak-46
--Ders Notlarının Bilgisayar Ortamında Değiştirilmesi-47
--Mail Order Yöntemiyle Alışveriş Yapılması-765 Sayılı TCK-47
--Dolandırıcılık Suçu ve Bilişim Suçu-48
--E-Posta Yoluyla Virüs Gönderilmesi ve Bilgisayar Sistemine Zarar Verilmesi-49
X -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI USULÜ-52
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-52
1. -Örnek Olay -52
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-52
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-52-
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-53
2. -Örnek Olay-54
Facebook Adresi Kullanılarak Sistemi Engelleme ve Bozma-54
3. -Örnek Olay -55
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-55
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-55
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon-56
4. -Örnek Olay-57
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-57-
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-57
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-58
5. -Örnek Olay-59
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-59
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-60
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-60
6. -Örnek Olay-62
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-63
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-63
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-63
7. -Örnek Olay -65
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-65
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-65
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-65
8. -Örnek Olay-66
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-66
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-66
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-67
9. -Örnek Olay-68
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-68
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-69
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-69
10. -Örnek Olay-70
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-70
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-71-
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-71
B) -MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-73
1. -Genel Müzekkere Şablonları-73
2. -Şifre Kırılmasına İlişkin Müzekkere Örneği-81
3. -MSN Adresini Kırma Müzekkeresi-82
4. -My Nett şirketinden IP nosu kullanıcı açık kimlik ve adresinin sorulması-83
5. -Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen kişinin tespiti-84
6. -TR alan adları yönetiminin tespitine ilişkin müzekere-84
C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-85
Örnek 1: -85
Örnek 2: -86
D) -İDDİANAME ÖRNEKLERİ-86
Örnek 1: -86
Örnek 2: -87
E) -GEREKÇELİ KARAR ÖRNEKLERİ-88
Örnek 1: -88
Örnek 2: -90

ÜÇÜNCÜ KISIM
BANKA veya KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI (TCK m. 245)
I -MEVZUAT-93
II -SUÇUN KONUSU-94
III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-94
IV -SUÇUN UNSURLARI-94
A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-94
B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-95
V -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-95
VI -SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-96
A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-96
B) -SUÇUN YAPTIRIMI-96
C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-96
VII -YARGITAY KARARLARI-96
--Ölen annenin SSK maaşının bankadan alınması-nitelikli dolandırıcılık -96
--Annesinin ölümünden sonra annesine ait emekli maaşını bankamatik kartı ile ATM'den çekme şeklindeki eylem-96
--ATM''den kredi kartı çalmak kartın ATM'ye sıkışması hırsızlık suçu-97
--Tek suç -TCK 245/1 olur -98
--Katılanın sanıktan yardım talebi ile katılana ait banka kartından çekilen paranın çalınması-99
--Sahte sürücü belgesi ile kredi kartı sözleşmesi imzalamak-100
--Birden fazla kredi kartının ele geçirilmesi-101
--Kredi kartının birden fazla kullanımı-101
--Mükerrer cezalandırma-102
--Sahte kimlikle yapılan kredi kartı başvurusu-103
--Sahte isimle kredi kartı sözleşmesi imzalanmasına teşebbüs-103
--Hırsızlık- bileşik suç malın değerinin azlığı banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması-103
--Birden fazla bankaya ait olduğu tespit olunan sahte kredi kartları-116
--Kopyalanmış banka veya kredi kartı -kartın kullanılıp kullanılmadığı-117
--Sanığın haksız bir şekilde ele geçirdiği katılana ait kimlik kartı bilgileri ile düzenlediği sahte nüfus cüzdanını kullanarak değişik zamanlarda iki banka şubesinde vadesiz hesap açtırıp bu bankalardan hesap cüzdanı alması- Resmi evrakta sahtecilik-117
--Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması-dolandırıcılık-evrakta sahtecilik-117
--Bir kişiye ait birden fazla kredi kartının kullanılması-banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun kart sayısınca oluşacağı-120
--Kredi kartının kötüye kullanılması bağımsız suç-121
--Manyetik şerit bilgileri ve şifrelerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi-121
--Kartın hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi-122
--Mail/Order yöntemi-122
--Bankanın temyiz talebinin reddi-123
--Bankanın katılan sıfatı- Uygulama hataları-123
--TCK 168 Uygulamaları-123
--Başka suç olur-125
--TCK 43 Uygulamaları-125
--Eksik araştırma ile ilgili kararlar-125
--Telefona kontör yüklenmesi-135
--Pos cihazı-135
--Rızaya dayalı kullanılıp kullanılmadığı-136
--TCK 245/2 Olur-136
--5464 sayılı Yasa-136
VIII SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI USULÜ-137
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-137
1. -Örnek Olay -137
-Başkasına ait nüfus cüzdanı ile bankadan kredi kartı talebinde bulunma eylemi-137
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-137
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-137
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-138
2. -Örnek Olaylar-139
-Unutulan bankamatik kartından para çekme -139
Olay 1: -139
Olay 2: -139
a) Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-140
b) Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-140
c) Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-141
3. -Örnek Olaylar-141
Olay 1: -141
Olay 2: -141
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-142
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-142
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-143
4. -Örnek Olay-144
-Kredi kartının sahte nüfus cüzdanı ile alınıp kullanılması resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık-144
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-145
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-145
d) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-146
5. -Örnek Olay-148
-Başkasına ait kredi kartının izinsiz olarak İnternet üzerinden kullanılması -148
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-148
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-149
d)-Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-149
6. -Örnek Olaylar-152
Olay 1-152
Banka kartının özel düzenek sayesinde ele geçirilmesi-152
Olay 2-152
ATM'den mağdurun kartını sıkıştırıp almaya çalışmak -152
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-152
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-152
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-154
7. -Örnek Olay-156
-Son kullanma tarihi ve güvenlik numarası bilgilerini mail order sistemiyle kullanarak bir mağazadan alışveriş yapmak-156
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-156
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-156
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-157
C) -BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNA İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ -157
1. -Sahte Kredi Kartı İle İlgili Müzekkere Örneği-157
2. -Kredi Kartının İzinsiz Alışverişte Kullanılmasına İlişkin Müzekkere-158
3. -Sahte Olarak Çıkartılan Kredi Kartı Soruşturmasına İlişkin Müzekkere-158
4. -Banka veya Kredi Kartı Harcama Bilgileri-159
5. -Kredi Kartı Bilgilerinin İstenmesine İlişkin Müzekkere-159
6. -Nick. tr Yönetiminin Tespitine İlişkin Müzekkere-160
7. -IP Kullanıcısının Tespitine İlişkin Müzekkere-160
8. -Başkasına Ait Kimlik Bilgileri İle Yapılan Kredi Kartı Müracaatı Müzekkere Örneği-161
9. -İnternet Üzerinden Kredi Kartı Dolandırıcılığı Şablonu-162
10. Kopyalanmış Kredi Kartının Kullanılması İle İlgili Müzekkere -162
11. -Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alışveriş İle İlgili Müzekkere Örneği-163
12. -Kredi Kartı Kopyalama Yöntemi İle Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-164
13. -Kredi Kartından Harcama Yapılması Müzekkere Örneği-165
14. -Mail Order Yöntemi İle Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-165
15. -Mail Order Yöntemi İle Kredi Kartının Kötüye Kullanılması İle İlgili Müzekkere Örneği-166
16. -Nitelikli İnteraktif Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-167
17. -Sahte Kimlikle Kredi Kartı Müracaatı İle İlgili Müzekkere Örneği-168
18. -Başkasına Ait Bankamatik Kartıyla Bankamatikten Para Çeken Kişinin Tespiti-169
19. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Sipariş Verilmek Suretiyle Alış Veriş Yapmak-170
20. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması -170
Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması-171
Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması-172
21. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileriyle İnternet Üzerinden Kontör Alan Kişinin Tespiti -173
22. -Google Şirketinden IP Nosu Kullanıcı Açık Kimlik ve Adresinin Sorulması-174
23. -Ip Nosunun Tespiti-175
24. -Ip Nosunun Tespiti-175
25. -Ip Nosunun Tespiti-176
26. Kredi Kartının Kötüye Kullanılması-176
27. Pos Cihazından Sahte Kimlikle Alışveriş Yapan Kişinin Tespit Edilmesi-177
28. Genel Müzekkere Şablonları-178
D) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-184
İnternet Cafe İşleticisi-184
E) -İDDİANAME ÖRNEKLERİ-184
Örnek 1: (245/1)-184
Örnek 2: (245/2)-185
F) -GEREKÇELİ KARAR ÖRNEKLERİ-186
Örnek 1: -186
Örnek 2: -187

İKİNCİ BÖLÜM
BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN SUÇLAR

BİRİNCİ KISIM
HAKARET (TCK m. 125 vd. )
I -MEVZUAT -191
II -YARGITAY KARARLARI-192
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HAKARET SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-194
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-194
1. -Olaylar-194
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-195
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-195
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-196
2. -Olay-198
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-198
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-199
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-200
B) -BİLİŞİM YOLUYLA HAKARETE İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-201
1. -Genel Müzekkere -201
2. -İçerisinde Suç Unsuru Bulunan E-Maillerin Göndericisinin Tespiti-202
3. -Ip nosunun Tespiti-202
4. -Yayın Üzerinden Hakaret -203

İKİNCİ KISIM
HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL (TCK m. 132)
I -MEVZUAT-205
II -YARGITAY KARARLARI-206
--Kişinin hukuka aykırı elde edilen fotoğrafları ile ses kaydının mahkemede delil olarak gösterilmesi -206
--Telsizinin frekansının, emniyet tarafından asayiş için kullanılan frekansa ayarlanması -208
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHAL SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-211
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-211
1. -Olay-211
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-211
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-211
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-212
2. -Olay-212
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-213
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-213
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-214
B) -BİLİŞİM YOLUYLA HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİN İHLAL SUÇUNA İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-215

ÜÇÜNCÜ KISIM
KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN DİNLENMESİ ve KAYDA ALINMASI (TCK m. 133)
I -MEVZUAT-221
II -YARGITAY KARARLARI-222
--İkili görüşmenin, kişilerin bilgi ve rızası olmadan ses kaydı yapan bir cihazla kayda alınıp internet sitesinde yayınlanması-222
III -BİLİŞİM YOLUYLA KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN DİNLENMESİ ve KAYDEDİLMESİ SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-224
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-224
1. -Olay-224
2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-225
3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-225
4. -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-226
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-228

DÖRDÜNCÜ KISIM
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL (TCK m. 134)
I -MEVZUAT-233
II -YARGITAY KARARLARI-233
--Kişinin bilgisi ve rızası dışında, facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde üyelik işlemleri yaparak, oluşturulan profilde, kişinin özel yaşam alanı kapsamındaki fotoğraflarına yer vermesi-233
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-236
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-236
1. -Olaylar-236
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-237
c) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-237
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-237
2. -Olay -240
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-240
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-240
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-241
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-244
C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-248

BEŞİNCİ KISIM
KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ (TCK m. 135)
I -MEVZUAT-249
II -YARGITAY KARARLARI-250
--İnternet ortamından bulunan uygunsuz vaziyetteki görüntü ve fotoğrafları ele geçirilip delil olarak kulanılması-250
--Kişiye ait fotoğrafı dergi, gazetede ve internet sitesinde hukuka aykırı olarak yayınlaması-253
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-255
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-255
1. -Olaylar-255
2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-255
3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-255
4 -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-256
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-259

ALTINCI KISIM
VERİLERİ HUKUKA AYKIRIOLARAK VERME VEYA ELE GEÇİRME (TCK m. 136)
I -MEVZUAT-263
II -YARGITAY KARARLARI-263
--Kişinin rızası olmadan fotoğrafının arkadaşlık sitesine konulması -263
--Başkası adına üyelik işlemleri yaparak, elektronik posta adresi oluşturulan sitede uygunsuz fotağraflar paylaşmak-266
--Başkasına ait birtakım mali bilgiler ve programlar ile kredi kartının ön ve arka yüzünün kaydedilmiş olması-266
--Başkasına ait cep telefonu ve evde kurulu telefon numaraları ile msn adresini yazıp, üçüncü kişilere, tanışma ve görüşme isteğini içerir elektronik posta göndermek-267
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN VERİLERİ HUKUKA AYKIRI OLARAK VERME VEYA ELE GEÇİRME SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-270
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-270
1. -Olaylar-270
a) -Olay 1-270
aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-270
bb)-Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-270
cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-272
b) -Olay 2-274
aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-275
bb)-Suçun nitelendirilmesinde dikkat edilecek hususlar-275
cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-276
c) -Olay 3-280
aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-280
bb)-Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-281
cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-282
B) -MÜZEKKERE ÖRNEĞİ-285

YEDİNCİ KISIM
HIRSIZLIK (TCK m. 142/2-e)
I -MEVZUAT-291
II -YARGITAY KARARLARI-291
--Başkasına Ait Banka İnternet Hesabındaki Parayı Başka Hesaba Aktarmak -291
--Bilgisayar programının şifresini ele geçirerek internet üzerinden başkasının hesabından kontur yüklemek-312
--Bankamatikten para çekenkişiye yardım etmek bahanesiyle çekilen parayı hileli hareketler ile almak -313
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HIRSIZLIK SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-326
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-326
1. -Olaylar-326
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-327
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-328
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-330
2. -Olay-333
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-333
b) -Suçun nitelendirilmesinde dikkat edilecek hususlar-334
c)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-334
3. -Olay -336
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-336
b) -Suçun Nitelendirilmesinde dikkat Edilecek Hususlar-336
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-337
4. -Olay-339
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-339
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-340
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-340
6. -Olaylar-341
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-342
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-342
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-345
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-345
--ATM’den para çekme-352
--Mail order yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-353
--Cep bank yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-353
--İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması. -354
--İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması. -355
--Banka veya kredi kartı harcama bilgileri-356
SEKİZİNCİ KISIM
DOLANDIRICILIK (TCK m. 158/1-f)
I -MEVZUAT-361
II -YARGITAY KARARLARI-261
--İnternet aracılığıyla e-mail posta adreslerini hukuka aykırı ele geçirilmesinden sonra kendini beşkası olarak tanıtıp kontör isteme-362
--Sahte olarak düzenlenen maaş bordosu ile tüketici finansman kuruluşlarından kredi çekmek-362
--İnternet aracılığıyla e-mail posta adreslerini hukuka aykırı ele geçirilmesinden sonra kendini beşkası olarak tanıtıp hesap bilgilerini isteme-368
--Bankadan pos cihazı alınmasından sonra işyerinde kullanılan kredi kart bilgilerini ele geçirilmesi ve kart sahiplerinin izni olmadan bu kartlar ile alışveriş yapılmış -371
--Kredi kartı bilgilerinin öğrenilmesinden sonra internet sitesine girerek elektronik ortamda -mail order- yoluyla mal siparişi yapmak-372
--Bilişim yoluyla dorandırıcılık-hata sonucu elle geçirilmiş eşya üzerinde tasaruf suçu -373
--Banka hesabına internet bankacılığı yoluyla girildikten sonra bu hesaptaki paranın başka hesaba transfer edilmesi -378
--Başkasına ait manyetik kart bilgileri ile birlikte kart şifrelerini ele geçirilmesinden sonra bu manyetik bilgilerin beyaz kart denilen boş kartlara yazarak kartların ikizini üretmek suretiyle bu kartlarla alış veriş yapmak-379
--Atm makinasının kart yuvasına kağıt sıkıştırıp, bankamatik kartının cihazda sıkışmasını sağlamak-379
--İnternet sitesinden satılık ilanı verilip kaporanın alınmasından sonra ortadan kaybolmak-381
--İnternet sitesinde emsallerine göre fiyatını da ucuz göstererek telefonla arayan kişiden kapora almak-381
--Ölümünün SGK'YA bildirmeyerek yakının adına banka hesabına yatırılan maaşını banka kartı ile atm'den çekmek-409
--Bankamatik kartının atm'nin yuttuğunu söyleyerek parayı hileli hareketler ile çekmek-410
--Atm cihazına ortası boş lastik düzeneği yerleştirerek bu sayede, bankamatik kartlarının atm cihazında sıkışıp kalmasını sağladıktan sonra para çekmek -412
--İnternet ortamında başkasına ait elektronik posta şifresini bir şekilde elde edip yakını gibi görüştükten sonra kontör istemek-414
III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN DOLANDIRICILIK SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-423
A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-423
1. -Olay-423
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-423
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-424
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-426
2. -Olay-429
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-429
b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-430
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-431
3. -Olay-434
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-434
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-434
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-435
4. -Olay-435
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-436
b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-436
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-438
5. -Olay-439
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-439
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-439
c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği -441
6. -Olay-441
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-441
b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-442
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-443
7. -Olay-445
a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-446
b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-446
c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-448
B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-449
--İnternet Üzerinden Kredi Kartı Dolandırıcılığı Şablonu-453
--Nitelikli İnteraktif Dolandırıcılık Br Amirliği İle İlgili Müzekere Örneği-454
--Sahte kimlikle kredi kartı müracaatı ile ilgili müzekere örneği-455
--Kredi kartı kopyalama yöntemi ile dolandırcılık ile ilgili müzekere örneği-456
--Bilişim yoluyla satımın yapıldığına ilişkin kaporanın alınması süretiyle dolandırıcılık-457
--Banka Atm Şübesinden Para Çekme-458
--Cep bank yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-459
--İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması-460
--İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması-460
--Banka veya kredi kartı harcama bilgileri-462
C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-472
Örnek 1: -472
Örnek 2: -472
KAYNAKÇA-475
BİLİŞİM KAVRAMLARI-477
KAVRAM İNDEKSİ-48

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar