Borçlunun Üçüncü Kişilerdeki Mal ve Alacaklarının Haczi

Yayınevi: Yetkin Yayınları
Yazar: Cenk AKİL
ISBN: 9789754647273
Stok Durumu: Tükendi
297,50 TL 350,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Cenk AKİL
Baskı Tarihi 2013/03
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

İİ203
Borçlunun Üçüncü Kişilerdeki Mal ve Alacaklarının Haczi
Cenk AKİL
2013/03 Baskı, 490 Sayfa
ISBN 978-975-464-727-3

Çalışmanın konusunu uygulamada sıkça karşılaşılan "Borçlunun Üçüncü Kişilerdeki Mal ve Alacaklarının Haczi" oluşturmaktadır. Çalışma, üçüncü kişilerdeki alacakların haczi konusuna değinen bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm "Borçlunun Üçüncü Kişilerdeki Mal ve Alacaklarının Haczinin genel hatlarıyla incelenmesine ayrılmıştır. Bu bölümde alacak kavramı, alacak haczinin yapılışı, üçüncü kişinin birinci haciz ihbarnamesine itirazı sonucu açılan menfi tespit davası üzerinde durulmuş ve üçüncü kişinin takip konusu alacağa ilişkin gerçeğe aykırı beyanının bir haksız fiil teşkil ettiği, bu sebeple adı geçen davada uygulanacak yargılama usulünün genel hükümlere tâbi olacağı sonucuna varılmıştır. Daha sonra üçüncü kişinin birinci haciz ihbarnamesine itirazına karşı takip alacaklısının sadece tazminat davası açması, ihtiyati haciz ve geçici haciz konuları incelenmiştir. Bu bölüm, borçlunun üçüncü kişilerdeki taşınır mallarının haczi konusuyla tamamlanmıştır.

İkinci bölümde "Borçlunun Üçüncü Kişilerdeki Mal ve Alacaklarının Haczinde Özellik Arz Eden Durumlar" ele alınmıştır. Burada özellikle bankalardaki ve ortaklıklardaki alacakların haczi üzerinde durulmuştur. Daha sonra konunun mülkiyeti saklı tutma sözleşmeleri ile müstakbel ve erteleyici şarta bağlı alacakların haczinde arz ettiği özellikler incelenmiştir. Bu bölümde son olarak borçlunun maaş ve ücretinin haczi, icra hukuku kapsamında ele alınmıştır.

Son bölüm borçlunun üçüncü kişilerdeki mal ve alacaklarının haczi konusunun İcra İflâs Kanunu'nda ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun'da yer alan benzer düzenlemelerle karşılaştırılmasına ayrılmıştır. Burada, anılan son Kanundaki düzenlemenin yetersizliği ve günümüz hukuk anlayışına uygun düşmediği belirtilmiştir. Çalışma, İcra ve İflâs Kanunu'nun 89. maddesinde yapılması gereken değişikliklerin incelendiği sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar