Ceza Muhakemesi Hukukunda Bilirkişilik

Yayınevi: Yetkin Yayınları
Yazar: Yaprak ÖNTAN
ISBN: 9789754648492
Stok Durumu: Tükendi
170,00 TL 200,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Yaprak ÖNTAN
Baskı Tarihi 2014/07
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

CU222
Ceza Muhakemesi Hukukunda
BİLİRKİŞİLİK

Yaprak ÖNTAN
2014/07 Baskı, 196 Sayfa
ISBN 978-975-464-849-2 

Bilirkişi, delil değerlendirme aracını muhakeme süjelerine sunarak onlara yardımcı olmakla, ceza muhakemesinin adli yolla maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacına çok büyük bir katkı sunmaktadır. Bu katkı aynı zamanda vazgeçilmezdir. Zira günümüzde çeşitliliği ile veri ve tecrübe kurallarının derinliği gitgide artan sayısız uzmanlık alanı bulunmakta ve ceza muhakemesine konu olan sayısız maddi uyuşmazlık da ancak özel veya teknik bilgi ya da uzmanlık veri ve kurallarının kullanılması yoluyla çözülebilmektedir. Kolektif bir faaliyet olan muhakemenin sonucunda, yargıcın vicdani kanaatini oluşturabilmesi için birçok ceza davasında bilirkişiye başvurulması zorunlu olmaktadır.

Ancak bilirkişilik kurumu, kimi zaman yasal düzenlemeler ve çoğunlukla da yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle, mülga Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun yürürlükte olduğu dönemde olduğu gibi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu yürürlüğe girdikten sonra da en çok tartışılan kurumlarından biri olmuştur. Uygulamada kanundaki yasağa rağmen, uyuşmazlığın hukuki yönüyle ilgili olarak, uzmanlaşmaya izin verilmemesi, iş yükü gibi nedenlerle halen bilirkişiye başvurulmak zorunda kalınıyor oluşu veya resmi bilirkişilik görevini üstlenen kimi kurumlara kamuoyunda yöneltilen haklı eleştiriler ya da yine hükmün mahkeme yerine bilirkişi tarafından verildiği kanaatinin son derece yaygın oluşu bilirkişilik kurumuna ilişkin başlıca tartışma noktalarıdır. Bunların dışında, bilirkişinin emeğinin karşılığı olan ücretlerin azlığı ya da bilirkişiliği adeta bir meslek haline getiren aynı kişilerin bilirkişi olarak görevlendirilmesi ve benzeri sebeplerle, alanın uzmanı olmayan kişilerce maddi sorunun çözümünün gerektirdiği özel veya teknik bilgiden, dayanaktan uzak raporlar esas alınarak verilen hükümler maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacına ve bu arada temel hak ve özgürlüklere yarardan çok zarar vermektedir. Bilirkişinin duruşmada sözlü açıklamalarda bulunması ve taraflara bilirkişiye soru yöneltme olanağının sağlanmasına ise nadiren rastlanmaktadır. Uygulamadaki bunun gibi sorunların yanı sıra yasal düzenlemelerdeki kimi eksiklik veya hatalar, özensizlikler de bilirkişilik kurumunun ceza muhakemesinin amacına yapacağı katkıyı azaltmaktadır. Bunlar ve benzeri birçok nedenle dün olduğu gibi bugün de, genelde muhakeme hukukunun özelde ceza muhakemesi hukukunun en önemli konularından biri bilirkişiliktir.

Ceza muhakemesi hukukunda bilirkişilik konulu çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, öncelikle ceza muhakemesinin amacı ve ispat sorunu açısından bilirkişilik değerlendirilecektir. Bilirkişiliğin ve bilirkişi görüşünün hukuki nitelikleri çeşitli görüş ve tartışmalar çerçevesinde tespit edildikten sonra, varılan sonuçların ışığında bilirkişinin tanımı ve niteliklerine de bu bölümde yer verilecektir.

İkinci bölümde ise, bilirkişiye başvurmadaki kurallar üzerinde durulduktan sonra, bilirkişi olarak atanabilecekler ve atama usulü aktarılacaktır. Bilirkişiye başvurma zorunluluğunun kanunda ayrıca belirtildiği, sahte para ve değerler üzerinde yapılacak incelemeler, şüpheli veya sanığın bilincinin incelenmesi ve gözlem altına alınması, beden muayenesi, vücuttan örnek alma ve moleküler genetik incelemeler, ölünün adli muayenesi ve otopsi ile zehirlenme şüphesi üzerine yapılacak inceleme konuları da bu bölüm içerisinde detaylı olarak incelenecek ve değerlendirilecektir. Ayrıca, bilirkişinin yetkileri, yükümlülükleri ve sorumluluğu da bu bölümde ele alınacaktır.

Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, bilirkişinin incelemesi ile oy ve görüşünü yazılı ve sözlü olarak bildirmesi konuları irdelendikten sonra, bilirkişi raporunun değerlendirilmesi ve bağlayıcılığı hususları tartışılacaktır. Son olarak bu bölümde, uzman mütalaası da, bilirkişi raporuyla kıyaslanmak suretiyle açıklanacaktır.

Çalışmada, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndan başka Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere sair mevzuat temelinde ve teorik tartışmalar ışığında inceleme yapılacak olup konuyla ilgili ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay ve ilk derece mahkemelerinin kararlarına yer verilecektir. Böylelikle, kurumun temel haklar çerçevesinde değerlendirilmesi ile uygulamadaki görünümü açıklanmaya çalışılacaktır. Ayrıca, yeri geldikçe, kurumun Anglo-Amerikan hukuk sistemi ve Alman ve İtalyan Ceza Usul Kanunları nezdindeki görünümünün aktarılmasına gayret gösterilecektir. (Giriş'ten)

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar