Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Murat BALCI - Hüseyin AYDIN
ISBN: 9786257088343
Stok Durumu: Tükendi
97,20 TL 108,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Murat BALCI, Hüseyin AYDIN
Baskı Tarihi 2020/05
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

Şehit C.Savcısı Mehmet Selim Kiraz Anısına Makale Yarışması Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi

Editörler: Prof. Dr. Murat BALCI, Dr. Hüseyin AYDIN

2020/05 1. Baskı, 112 Sayfa

ISBN 978-625-708-834-3

Bu eser, Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ anısına Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi SKS birimi ve Hukuk Fakültesi Dekanlığı koordinatörlüğünde düzenlenen “Ceza Muhakemesinde Sosyal Medyanın Etkisi” başlıklı makale yarışmasında başarılı olan üç makaleyi içermektedir.

Yetmişe yakın başvuru arasından jüri tarafından yapılan değerlendirme ile 1., 2. ve 3. makale belirlenmiş ve aynı sıra ile kitapta bu çalışmalara yer verilmiştir.

Makale yarışmasının düzenlenmesine Hukuk Kulübü öncülük etmiştir. Bu sebeple Zübeyir İKBAL, Zülal ÇETİN ve Muhammet ÇINARKA isimli öğrencilerimize ve kulüpte görevli tüm öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birincisi; böyle bir makale yarışması düzenlenmesi ve hukuka katkıları, ikincisi; bu yarışmayı Şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim KİRAZ anısına yapma fikirleri için.

“Ey Şehîd oğlu şehîd isteme benden makber

Sana ağûşunu açmış duruyor peygamber”

Şehitlerimizle ilgili ne kadar konuşsak, ne kadar yazsak da bu makamı anlatmanın mümkün olmadığını biliyorum. Ama görevi başında, adaleti tesis etmek için çalışırken hain bir saldırıya maruz kalan Şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim KİRAZ’ı unutmamak, bizim ve özellikle genç hukukçu arkadaşlarımızın en temel görevidir. Bu sebeple bu yarışmayı her sene farklı bir konu ile ama Şehit Savcımızın anısına yapmayı umut ediyoruz. Genç hukukçu öğrenci arkadaşlarımız ilk defa bu konu ile ilgili bana geldiklerinde beni en çok mutlu eden husus, yarışmayı Şehit Cumhuriyet Savcımız anısına düzenleme istekleriydi. Bu şuurda bir genç hukukçu nesil yetiştiği için çok mesut olduğumu ifade edeyim. Çünkü onun ismini ve hatırasını genç arkadaşlarımız kuşaktan kuşağa yaşatacaklardır.

Yarışmanın konusunu “ceza muhakemesinde sosyal medyanın etkisi” olarak belirledik. Bu alanda yapılmış çokça çalışma bulunmamakla birlikte, yazılı görsel medyanın yerini sosyal medya almaktadır. Sosyal medyanın ise ceza muhakemesi sürecine bazen olumlu bazen olumsuz olarak değerlendirilecek etkileri olmaktadır.

Bir ceza muhakemesi sürecinin yürütülmesinde, kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkeleri gereğince dışarıdan bir etki olmaması için hukukumuzda birçok düzenleme mevcuttur. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının görevlerini, sadece hukuka ve vicdani kanaatlerine göre, baskı altında olmaksızın yürütmeleri halinde, maddi gerçek ortaya çıkarılarak hukuk kurallarının doğru şekilde uygulanması ve ceza adaletinin tesisi söz konusu olacaktır. Bu sebeple yargı görevi yapanların sosyal medyanın etkisinde kalmamaları gerekmektedir. Öte yandan hâkim ve Cumhuriyet savcıları üzerinde baskı oluşturulamaması için de hukuki düzenlemelerin bulunması gereklidir. Makalelerde sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri üzerinde çok önemli analizler yapılmıştır. Bu yönüyle literatüre çok olumlu katkılarının olacağını düşünüyorum. Bir diğer mutluluk verici husus; yarışma hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik olmasına rağmen, son derece esaslı çalışmaların yarışmaya katıldığını ve genç öğrenci hukukçu arkadaşlarımızın ne kadar iyi eğitim aldıklarını müşahade etmemiz oldu.

Değerli okuyucular, bu kısımda uzun bir teşekkür listesine yer vermek istiyorum. Öncelikli teşekkürüm Hukuk Kulübüne. Çünkü bu yarışma ve anma fikri bize kendilerinden gelmişti.

Bir yönetici olarak yapılan tüm çalışmalara hep destek olup arkasında durduğu için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Naim DEMİREL’e de ayrı bir teşekkür paragrafı açmak istiyorum. Onun bu yol gösterici ve destekleyici yönü sayesinde böylesine zor organizasyonları yapmak kolaylaşmaktadır. Fakülte sekreterimiz Kübra AKBULUT KAYISI ve diğer çalışanlara da özellikle final programı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.


İÇİNDEKİLER

 

SUNUŞ  7

İÇİNDEKİLER 11

CEZA MUHAKEMESİNDE SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ13

Burak Salih MURAT  13

CEZA MUHAKEMESİNDE SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ49

Mehmetcan SAYINTÜRK 49

SOSYAL MEDYADA ADALET ARAYIŞI CALL FOR JUSTICE ON SOCIAL MEDIA 75

Selahattin BİNGÖL 75

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar