Kitap Künyesi | |
Yazar | Kemal ŞENOCAK |
Baskı Tarihi | 2021/02 |
Baskı Sayısı | 1 |
Boyut | 16x24 cm (Standart Kitap Boyu) |
Cilt | Sert Kapak (İplik Dikiş) |
Sayfa Sayısı | 1058 |
COVID-19 küresel salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı son bir yıl içinde, toplumsal yaşamın muhtelif alanları, kimisi büyük kimisi kü-çük, birçok krizle karşı karşıya kalmıştır. Sağlık ve yaşamın korunması, politika ve idari yönetimde sorumlu olanları, normal hayat koşullarında pek düşünülemeyecek tedbirler almaya sevk etmiştir. Getirilmek zorun-da kalınan çok çeşitli sınırlandırmalar, ekonomik, toplumsal, kültürel ve sosyal yaşamı geniş ölçüde durma noktasına getirmiştir. Günlük yaşamın olmazsa olmaz alışkanlıklarından çalışma yaşamının yerleşik kurallarına kadar pek çok husus bu süreçte ya askıya alınmış ya da dönüşüme uğ-ramıştır. Hukuk ise pek tabi ki bu krizin etkisinden uzak kalamamıştır. Salgının etkili olduğu ülkelerin tümünde, özel hukuk ve kamu hukukuna ilişkin daha önce karşılaşılmamış çeşitli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların bir bölümü söz konusu ülkelerde benzer yönleriyle gündeme gelirken, bir bölümü ülkelerin hukuk düzenlerindeki farklılıklar nede-niyle çeşitlilik göstermektedir. Bu bakımdan ülkemizde de bir kısmı di-ğer coğrafyalarla ortak, bir kısmıysa onlardan farklı pek çok hukuki sorun ortaya çıkmıştır. Elinizdeki kitap, Türkiye’de COVID-19 küresel salgını süresince ortaya çıkan hukuki sorunları etraflı bir biçimde ele almak amacıyla hazırlanmıştır. Birçoğu karşılaştırmalı bir perspektifle yazılmış bölümlerden oluşan bu kitapta; kira ilişkilerinden ceza hukuku ve idare hukukuna, iş hukukundan AB hukuku ve mülteci hukukuna, anayasa hukukundan taşıma hukuku ve şirketler hukukuna, iflas huku-kundan insan hakları ve hukuk-etik ilişkisine kadar salgın bağlamında yeniden değerlendirilmesi elzem olan pek çok hukuki sorun incelen-mektedir. Bu amaçla hazırlanan kitabın temel saiki ise, COVID-19 küre-sel salgınının hukuki süreçleri oldukça yavaşlattığı bu zor zamanlarda, gerek ağırlıklı olarak uygulamayı ilgilendiren hukuki sorunların çözü-müne bir katkı sunmak, gerekse de salgınla baş etmeye çalışırken dahi hukuk üzerine düşünmeyi sürdürülebilir kılmaktır.
Bu vesile ile öncelikle değerli çalışmalarıyla kitaba katkı sağlayan tüm meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Dr. Öğretim Üyesi Bahar Öcal Apaydın, Dr. Ulaş Karadağ, Dr. Volkan Maviş ve Ar. Gör. Hatice Nur Aktaş’a ise kitabın oluşumu aşamasındaki titiz ve özverili çalışmala-rından dolayı teşekkür ederim. Ayrıca çalışmanın basımını gerçekleşti-ren başta Muharrem Başer olmak üzere, Yetkin Yayınevi’nin tüm çalı-şanlarına emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. COVID-19 küresel salgını ilk ve yıkıcı etkisini sağlık alanında göstermiştir. Buna rağmen büyük bir fedakârlıkla salgınla mücadele eden, bu uğurda hayatını kay-beden tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyor ve Eskişehir Osmangazi Hukuk Fakültesinin ilk yayını olma niteliğini taşıyan ve bu özelliğiyle özel bir anlamı olan bu akademik çalışmayı onlara ithaf ediyorum.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ 5
İÇİNDEKİLER 7
COVID-19 SALGINININ İFA ENGELLERİ BAKIMINDAN
DEĞERLENDİRİLMESİ 11
Zafer KAHRAMAN
TÜRK HUKUKU VE ALMAN HUKUKUNDA COVID 19 SALGINININ
KONUT VE ÇATILI İŞYERİ KİRALARINDA KİRACININ VE KİRAYA
VERENİN BORÇLARINA ETKİSİ 39
Nurten İNCE AKMAN
İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE COVID-19’A BAĞLI SÜRE UZATIMI 163
Öz SEÇER
COVID-19 KÜRESEL SALGINININ TÜKETİCİ KREDİSİ İLE KONUT
FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİNDE KREDİ TAKSİTİ ÜZERİNDEKİ
ETKİSİ VE TÜKETİCİNİN KORUNMASI BAKIMINDAN ÇÖZÜM
ARAYIŞLARI 195
Bahar ÖCAL APAYDIN
KARŞILAŞTIRMALI HUKUK IŞIĞINDA COVID-19 PANDEMİSİNİN
SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNA ETKİLER 249
F. Burcu SAVAŞ KUTSAL
Yeliz BOZKURT GÜMRÜKÇÜOĞLU
COVID-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE ÜCRETSİZ İZİN VE KISA
ÇALIŞMA UYGULAMALARI 307
F. Burcu SAVAŞ KUTSAL
Yeliz BOZKURT GÜMRÜKÇÜOĞLU
Hasan KAYIRGAN
KARA TAŞIMA HUKUKU AÇISINDAN COVID-19 TEDBİRLERİNİN
DEĞERLENDİRİLMESİ 395
Kemal ŞENOCAK
COVID-19 SALGINININ ŞİRKETLER HUKUKUNA (ANONİM VE
LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERE) ETKİSİ 423
Murat GÜREL
COVID-19 PANDEMİSİNİN ETKİSİ ALTINDA HUKUK YARGISINDA
ELEKTRONİK (SES VE GÖRÜNTÜ NAKLİ YOLUYLA) DURUŞMA
(E-DURUŞMA) 459
Barış TORAMAN
COVID-19 PANDEMİSİ SEBEBİYLE TÜRK İFLAS HUKUKUNDA
ALINAN TEDBİRLERE İSVİÇRE HUKUKU İLE KARŞILAŞTIRMALI
BİR BAKIŞ 525
İdil TUNCER KAZANCI
TELİF HUKUKU BOYUTUYLA PANDEMİ SÜRECİNDE
ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM 555
Pelin KARAASLAN
AVRUPA BİRLİĞİ İÇ PAZAR HUKUKUNUN COVID-19 SALGINI
İLE İMTİHANI 573
İlke GÖÇMEN
AB’NİN SALGIN HASTALIKLA MÜCADELE KAPSAMINDAKİ
YETKİLERİNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME: COVID-19
ÖRNEĞİ 603
Emriye Özlem ŞEKER
SCHENGEN SİSTEMİNİN COVID-19 SALGINI İLE İMTİHANI 635
Merve AĞZITEMİZ
COVID 19 SALGINI SÜRECİNİN 1980 TARİHLİ ULUSLARARASI
ÇOCUK KAÇIRMANIN HUKUKÎ VEÇHELERİNE DAİR LAHEY
SÖZLEŞMESİ’NDEKİ “CİDDİ RİSK” İSTİSNASININ
UYGULANMASINA ETKİSİ 667
Kazım Sedat SİRMEN
TÜRK YABANCILAR HUKUKU VE ULUSLARARASI MÜLTECİ
HUKUKU EKSENİNDE COVID 19 KÜRESEL SALGINININ
ULUSLARARASI KORUMAYA ERİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ 687
Neva Övünç ÖZTÜRK
İNSAN HAKLARININ SINIR VE SINIRLILIKLARINI PANDEMİ
İLE DÜŞÜNMEK: AVRUPA KONSEYİ KORUMA MEKANİZMALARI
ÖRNEĞİ 785
Elif ÇELİK
KOVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE GÜNDEME GELEN ETİK
ÇATIŞMALAR VE FELSEFEYLE TEMELLENDİRİLMİŞ İNSAN
HAKLARI KURAMININ OLANAKLARI 813
Furkan KARARMAZ
COVID-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE TOPLANTI VE GÖSTERİ
YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEME HAKKININ KULLANIMI VE
SINIRLANDIRILMASI: KARŞILAŞTIRMALI BİR DEĞERLENDİRME 863
Akasya KANSU KARADAĞ
COVID-19 VE NEOLİBERALİZM KISKACINDA SAĞLIK HAKKI
VE KAMU SAĞLIĞI: TOPLUMSAL EŞİTSİZLİKLER BAKIMINDAN
BİR DEĞERLENDİRME 893
Ulaş KARADAĞ
COVID 19 GELİŞMELERİ KARŞISINDAZORUNLU AŞI
UYGULAMASI HAKKINDA DEĞERLENDİRMELER 953
Ünsal DÖNMEZ
Gözdenur GÜLLÜ
İDARİ KOLLUK YETKİSİ KAPSAMINDA FİLYASYON
UYGULAMASI 979
Cemal BAŞAR
COVID-19 SALGINININ CEZA HUKUKU BAKIMINDAN
DEĞERLENDİRİLMESİ 1001
Volkan MAVİŞ
COVID-19 SÜRECİNDE MOTORLU ARAÇLARDA 2912 SAYILI
CUMHURBAŞKANI KARARI İLE YAPILAN ÖTV ORANLARI
ARTIŞININ “ÖLÇÜLÜLÜK” VE “MÜLKİYET HAKKI” İLKELERİ
KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ 1031
Murat BATI
AHIR, Hites / BLOOM, Nicholas / FURCERI, Davide, The World Uncertainty Index, Mimeo, 2018.
ARISOY, İbrahim / AYTUN, Cengiz, “Türkiye’de Tüketim Harcamaları, Krediler ve Tüketici Güveni Arasındaki İlişkilerin Analizi”, Business and Economic Research Journal, Yıl: 2014, Cilt: 5, Sayı: 2, (s. 33-45).
ÇAKMAKLI, Cem / DEMİRALP, Selva / KALEMLİ-ÖZCAN, Şebnem / YEŞİLTAŞ, Sevcan / YILDIRIM, Muhammed A, COVID 19 and Emerging Markets: An Epidemiological Model With International Production Networks and Capital Flows, NBER Working Paper 27191, Ekonomik Araştırmalar Ulusal Bürosu (National Bureau of Economic Research), Cambridge, 2020.
GARNER, C. Alan, “Forecasting Consumer Spending: Should Economists Pay Attention To Consumer Confidence Surveys?”, Economic Review, Yıl: 2003, Cilt: 76, Sayı: 3, (s. 57–71).
International Labour Organization (ILO), Covid-19 and The World of Work: Impact and Policy Responses, Uluslararası Çalışma Örgütü İzleme Raporu 1. Baskı, 2020.
International Monetary Fund (Uluslararası Para Fonu-IMF), World Economic Outlook: The Great Lockdown, Washington DC, 2020.
KÖSE, M. Ayhan /NAGLE, Peter / OHNSORGE Franziska, vd., Global Waves of Debt: Causes and Consequences, Dünya Bankası, Washington, 2020.
LEE, Jong Wha / J. McKIBBIN, Warwick “Globalization and Disease: The Case of SARS”, Asian Economic Papers, Yıl: 2004. Cilt: 3, Sayı: 1, (s.112-31).
McKIBBIN, Warwick J. / SIDORENKO, Alexandra, Modeling Macroeconomic Consequences of Pandemic Influenza, Centre for Applied Macroeconomic Analysis, Crawford School of Public Policy, Avustralya Ulusal Üniversitesi, Miscellaneous Yayınları, Canberra, 2006.
McKIBBIN, Warwick J. / FERNANDO, R., The Global Macroeconomic Impacts of COVID-19: Seven Scenarios, Crawford School of Public Policy - CAMA (Centre for Applied Macroeconomic Analysis) Araştırma Notları, Sayı: 19/2020, Avustralya Ulusal Üniversitesi, 2020.
ÖZDEMİR, Gonca Z., Tüketici Güveninin Tüketim Harcamaları ile İlişkisi ve Öngörü Gücü: Türkiye Örneği (Uzmanlık Yeterlilik Tezi), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara, 2013.
TÜRKAN, Ercan, Özel Tüketim Talebinin İzlenmesinde Kartlı Alışveriş: Yeni Bir Tüketim Endeksi Önerisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara, 2008.
United Nations Development Programme (UNDP), “Confronting the Gender Impact of Ebola Virus Disease in Guinea, Liberia, and Sierra Leone.” UNDP Africa Policy Note (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Afrika Politika Notları), Yıl: 2015, Cilt: 2, Sayı: 1, (s. 1-9).
ÜLGEN, Gülden, Makro İktisat, T.C. İstanbul Üniversitesi, 2010, İstanbul.
World Bank (WB), Global Economic Prospects (Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu), Dünya Bankası, Washington, 2020.