Geçici Hukuki Korumalar (İhtiyati Tedbir - İhtiyati Haciz - Delil Tespiti)

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Mehmet ÖZDEMİR
ISBN: 9786257277426
680,40 TL 756,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Mehmet ÖZDEMİR
Baskı Tarihi 2021/01
Baskı Sayısı 2
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 894

Kitabımızın ilk baskısı yayınlandıktan çok kısa bir süre sonra yoğun bir talep görmüş ve hızla tükenmiştir. Yayınevi ve okuyuculardan gelen talep üzerine öncelikle talebi karşılayabilmek için yeniden baskı yapılması düşünülmüş, ancak salt yoğun talebi karşılamak uğruna tıpkı yeni basım yerine daha iyiye, daha güzele ulaşmak ümidiyle bir kısım düzeltmelerin yapılması, konuların zenginleştirilmesi derken adeta yeni bir kitap sayılabilecek düzeyde kapsamlı değişiklikler, ilaveler, konu ve içtihat zenginliği oluşmuştur.

Bu kapsamda öncelikle ilk baskının yayına hazırlandığı sırada gündemde olan 7101 sayılı Kanun 15.03.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun değişikliği ile ülkemizde uzun yıllar boyunca tartışmalı ve yoğun bir şekilde uygulanan “İflasın Ertelenmesi” talepleri yerini çok kapsamlı değişiklikler geçiren “Konkordato” taleplerine terk etmiştir.

Nitekim, 7101 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile 2004/ sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 179. maddesi değiştirilmiş ve iflasın ertelenmesi müessesesi yürürlükten kaldırılmıştır. Aynı Kanun’un 4. maddesi ile 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 285 ve devamı maddeleri önemli ölçüde değiştirilmiş, mevcut düzenlemelere ek fıkralar getirilmiş, yeni maddeler ihdas edilmiş ve bir kısım düzenleme de eski haline göre değiştirilmiştir.

İflasın ertelenmesi taleplerinde ihtiyati tedbirlerin ne kadar geniş bir yer tuttuğu ne kadar tartışıldığı ne kadar çok sonuca etkili olduğu, hatta bu taleplerin kendisinin borca batık, başka bir ifadeyle, iflas aşamasında olan sermaye şirketleri ve kooperatiflerin mali açıdan iyileşmesini sağlayan bir tür ihtiyati tedbir olduğu akademisyen ve uygulayıcıların malumudur.

7101 sayılı Kanun ile artık “Konkordato” kurumu endeksli yeni bir dönem başlamış, bu yeni dönemde de konkordato sürecinde gerek ihtiyati tedbir gerekse diğer muhafaza tedbirleri geniş bir uygulama alanı bulmuştur. İşte bu uygulamanın sonuçlarının görülebilmesi, emsal karar örneklerinin incelenerek yeni döneme ilişkin uygulama sonuçları değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Bu çalışmalar yapıldığı sırada bu kez 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda 7251 sayılı Kanun’la yapılan değişiklikler 28.07.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

7251 sayılı Kanun’un 40. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 391. maddesi değiştirilerek kitabımızın ilk baskısında eleştiri konusu yaptığımız ihtiyati tedbir talebinin reddedilmesi halinde dahi ret kararının gerekçelerinin gösterilmesi ile yüze karşı verilen ihtiyati tedbir kararlarına karşı da aleyhine tedbir kararı verilen tarafın kanun yoluna başvurma imkanının getirilmesi; 41. madde ile 393. madde değiştirilerek karara tefhim yanında tebliğ tarihinden itibaren kanun yoluna başvurma imkanının getirilmesi; 42. madde ile değiştirilen 394. madde hükmü ile ihtiyati tedbire itirazı inceleyecek mahkeme konusunda, esas hakkında dava açıldıktan sonra itiraz hakkında bu davaya bakan mahkemece karar verileceğine ilişkin hükmün getirilmesi; 43. madde ile değiştirilen 398. madde düzenlemesi ile ihtiyati tedbir kararına uyulmaması halinde şikayet süresi, görevli ve yetkili mahkeme, şikayet ve yargılama usulü ile itiraz ve itirazı inceleyecek merci, kararın kesinleşmesi ve infazına ilişkin düzenlemeler yapılarak kanuni boşlukların doldurulması kitabımızın ilk baskısında önemle üzerinde durduğumuz değişiklikler, uygulamada yaşanan sorunlara çözüm noktasında önemli katkı sağlayabileceğinden, bu değişikliklerin kitabımızın ilk baskısında önerilen değişiklikler olması da sevindirici bulunmuştur. Bu konuda kanun tasarısını hazırlayan Bilim Kurulu, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne teşekkürü bir borç biliyoruz.

Kısaca yaşanan sürecin özeti, aslında kitabımızın yeni baskısını heyecanla bekleyen değerli okuyucularımıza gecikmemizin neden kaynaklandığına ilişkin mazeretlerimizin de arzı niteliğindedir. Ancak, durum sadece bundan ibaret değildir. Kitabımızın ilk baskısında henüz bir yılını yeni doldurmuş Bölge Adliye Mahkemeleri’nin geçici hukuki korumalara ilişkin karar örnekleri sayıca az iken bu kez altı binden fazla karar örneği incelenerek tekrar niteliğinde olmayan ve uygulamayı yansıtan kararlar taranarak, bu kararlardan olumlu örnekler yanında kanunun amacına, tarafların hak ve menfaatlerine uygun olmadığını düşündüğümüz bir kısım karar da eleştiri konusu yapılarak kitabımıza alınmıştır.

Bilindiği üzere, geçici hukuki korumalarla ilgili verilen kararlar, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-f bendi gereğince temyize tabi olmadığından ülke genelinde yeknesak bir uygulama ve içtihat birliği sağlanması noktasında Yargıtay’ın bir işlev görmesi söz konusu olmamıştır. İşte bu noktada, maalesef uygulamada çok yaygın bir şekilde gözlemlediğimiz isabetsiz kararların en aza indirgenmesi, eleştirilerin gerekçelerinin açıklanması ve kanuni dayanaklarının gösterilmesi işlevi akademisyen ve yazarlara kalmaktadır. Kararlara yer verilirken, kişisel verilerin korunmasına son derece özen gösterilmekle beraber yapılan eleştirilerin hukuka uygun kararların çıkması dışında bir amacının olmadığını önemle belirtmek isterim.

Esasen, bir yazar olarak, her türlü eleştiriye açık olduğumuzun bilinmesi, savunduğumuz görüşlerin mutlak doğruyu yansıttığı konusunda bir iddiamızın olmadığının, yapılacak eleştiri ve önerilerin de inşallah ileride yapılacak yeni baskılarda dikkate alacağımızın bilinmesini takdirlerinize sunuyoruz.

Sözün başında da belirttiğim gibi bu kitap ikinci baskının ötesinde tamamı gözden geçirilmiş, kapsamlı değişiklik ve ilaveler yapılmış, adeta yeni bir kitaptır. Bu bakımdan, sadece içtihat sayısı bakımından zenginleştirilmekle veya kanuni değişikler dikkate alınmakla kalınmamış, niteliği tartışmalı konular, örneğin, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 76. maddesi kapsamında geçici ödemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 1010 ve 1011. maddesi kapsamında verilen şerhlerle yeri geldikçe konu içerisinde 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nun 277 ve devamı maddelerinde düzenlenen tasarrufun iptali davalarında ihtiyati haciz, ayrı ve geniş bir başlık olarak aynı Kanun’un 285 ve devamı maddelerinde düzenlenen konkordato tedbirlerine, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun gemilere ilişkin ihtiyati haciz kararları, HMK ve MÖHUK’ta sözü geçen tahkim ve yabancılık unsuru içeren ihtilaflarda geçici hukuki koruma tedbirlerine kitabımızda yer verilmiştir. Bu sayede şüphesiz eksik yanları olmakla birlikte, kitabın, alanındaki tüm konuları kapsamına alması amaçlanmıştır. Bu eksiklikler konusunda önerilere açık olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz.

İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ ...........................................................................................................7

ÖNSÖZ ..................................................................................................................................11

İÇİNDEKİLER ..........................................................................................................................15

KISALTMALAR CETVELİ..........................................................................................................33


BİRİNCİ BÖLÜM


GENEL OLARAK GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA


1. TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ..................................................................................35

1.1. Tanımı.....................................................................................................................35

1.2. Geçici Hukuki Koruma Tedbirlerinin Temel Özellikleri ...........................................38

1.2.1. Her İki Tarafça İstenebilmesi .......................................................................38

1.2.2. Tedbir Talebinin Somutlaştırılması Gerekliliği.............................................39

1.2.3. Kural Olarak Talep Üzerine Verilebilmesi ....................................................45

1.2.4. Basit Yargılama Usulüne Tabi Olarak Değerlendirilmesi..............................46

1.2.5. Yaklaşık İspat Kuralı.....................................................................................47

1.2.6. Karşı Taraf Dinlenmeden Karar Verilebilmesi ve Kanun Yolu ......................48

1.2.7. Verilecek Kararın Tarafları Bağlayıcı Nitelikte Olması .................................50

1.2.8. Geçici Hukuki Koruma Kararlarının Dava ve İcra Takip İşlemi

Olmaması ....................................................................................................50

2. GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA İHTİYACI ............................................................................52

2.1. Geçici Hukuki Korumanın Doğuş Nedenleri............................................................53

2.1.1. Mevzuatımızdaki Durum .............................................................................53

2.1.2. Alman Ve İsviçre Hukuku’ndaki Durum.......................................................53

2.1.3. Yargı Kararlarındaki Durum .........................................................................54

2.2. Geçici Hukuki Korumaya Duyulan İhtiyacın Temelleri ............................................55

2.2.1. Sosyolojik Açıdan Geçici Hukuki Koruma İhtiyacı ........................................55

2.2.2. Hukuki Açıdan Geçici Hukuki Koruma İhtiyacı .............................................56

2.3. Geçici Hukuki Koruma Kararlarının Sebepleri.........................................................56

2.3.1. Mahkeme Kararının Etkisiz Hale Getirilme İhtimali.....................................57

2.3.2. Tarafların Yasadışı Faaliyetlere Tevessül Etme İhtimali...............................57


16 İçindekiler

2.3.3. Paranın Değer Kaybı Nedeniyle Hukuki Korumanın Etkisiz Hale

Gelmesi .......................................................................................................58

3. GEÇİCİ HUKUKİ KORUMANIN AMACI VE ÖNEMİ ........................................................ 59

3.1. Asıl Hukuki Korumanın Etkisizliği Meselesi.............................................................60

3.1.1. Teoride Hukuki Korumayı Etkin Kılma Ödevi...............................................61

3.1.2. İHAS Kapsamında Hukuki Korumanın Etkisizliği Meselesi...........................61

3.1.3. İHAM ve AYM Kararlarında Hukuki Korumanın Etkisizliğinin

Sonuçları .....................................................................................................62

3.2. Geçici Hukuki Korumada Amaç ..............................................................................63

3.2.1. Geçici Hukuki Korumanın Amacına Yönelik Düzenlemelere Bakış ..............64

3.2.2. Yargı Kararlarında Geçici Hukuki Korumanın Amacı....................................64

3.2.3. Geçici Hukuki Korumanın Etkisizleşmesi .....................................................65

3.3. Geçici Hukuki Korumanın Önemi............................................................................66

3.3.1. Geçici Hukuki Korumanın Özünden Kaynaklanan Önemi............................66

3.3.2. Geçici Hukuki Korumanın Sağladığı Psikolojik Faktörler..............................67

3.4. Geçici Hukuki Koruma Tedbirlerinde Menfaatler Dengesi .....................................67

3.4.1. Hukuk Siyaseti Bakımından Menfaatler Dengesi.........................................67

3.4.2. Hâkimin Gözeteceği Menfaatler Dengesi....................................................68

4. YARGI KOLLARINA GÖRE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA ................................................... 70

4.1. Anayasa Yargısı Alanında Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri ...................................70

4.2. İdari Yargılama Hukuku’nda Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri...............................72

4.3. Ceza Yargılama Hukuku’nda Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri ..............................72

4.4. Medeni Yargılama Hukuku’nda Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri..........................73

4.4.1. İhtiyati Tedbir..............................................................................................74

4.4.2. İhtiyati Haciz................................................................................................74

4.4.3. Delil Tespiti..................................................................................................75

4.4.4. HMK’da Gösterilen Diğer Tedbirler.............................................................75

4.4.5. 6284 Sayılı Kanun’dan Doğan Tedbirler ......................................................76

4.4.6. Diğer Özel Kanunlarda Yer Alan Tedbirler...................................................76


İKİNCİ BÖLÜM

İHTİYATİ TEDBİR


1. GENEL OLARAK ......................................................................................................... 79

1.1. İhtiyati Tedbir Kavramı ve Özellikleri......................................................................79

1.2. İhtiyati Tedbirlerin Amacı ve İşlevsel Olarak Önemi...............................................80

1.3. İhtiyati Tedbir Türleri .............................................................................................82


İçindekiler 17

1.3.1. Teminat Amaçlı İhtiyati Tedbirler................................................................83

1.3.2. Düzenleme Amaçlı İhtiyati Tedbirler ...........................................................83

1.3.3. İfa (Eda) Amaçlı İhtiyati Tedbirler................................................................83

1.4. Talep Hakkı ve Zamanı............................................................................................84

1.4.1. İhtiyati Tedbir İsteme Hakkı ........................................................................84

1.4.2. İhtiyati Tedbir İsteme Zamanı .....................................................................86

1.5. Tedbir Kararının Muhatabı .....................................................................................86

1.5.1. Muhatap Olarak Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri .......................87

1.5.2. Muhatap Olarak Kamu Kurum ve Kuruluşları (İdari Birimler)......................87

1.5.3. Üçüncü Kişilerin Hukuki Durumu.................................................................88

1.6. Mevzuatımızda İhtiyati Tedbirler............................................................................90

1.6.1. HMK’da Yer Alan Düzenlemeler ..................................................................90

1.6.2. Özel Kanunlarda Yer Alan Düzenlemeler.....................................................91

1.6.3. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisinin Değerlendirilmesi...........................96

2. ŞARTLARI ..................................................................................................................97

2.1. Talep Şartı...............................................................................................................97

2.1.1. İhtiyati Tedbirde Tasarruf İlkesi...................................................................98

2.1.2. İhtiyati Tedbirde Taleple Bağlılık İlkesi ......................................................100

2.1.3. Talep Zamanı Ve Buna Bağlı Olarak Görevli ve Yetkili Mahkeme..............103

2.1.3.1. Dava Açılmadan Önce İhtiyati Tedbir Talebi ..............................103

2.1.3.2. Dava Açıldıktan Sonra İhtiyati Tedbir Talebi ..............................108

2.1.3.3. İstinaf İncelemesi Sırasında İhtiyati Tedbir Talebi ......................110

2.1.3.3.1 İstinaf İncelemesi Aşamasındaİhtiyati Tedbire

Genel Bakış .............................................................110

2.1.3.3.2. İstinaf İncelemesinin Amacı ve Kapsamı

Açısından İnceleme.................................................111

2.1.3.3.3. BAM Kararları Aleyhine Kanun Yolları

Bakımından Değerlendirme ....................................112

2.1.3.3.4. İstinaf İncelemesinde Yapılamayacak İşlemler

Yönünden İnceleme................................................114

2.1.3.3.5. İstinaf Dilekçesinin Muhtevası Bakımından

Değerlendirme........................................................115

2.1.3.3.6. İstinaf Yargılamasında Duruşma Yönünden

Değerlendirme........................................................115

2.1.3.3.7. Görevli ve Yetkili Mahkeme Bakımından

Yapılacak Değerlendirme........................................116

2.1.3.3.8. Kararın İnfazı Bakımından Değerlendirme..............116


18 İçindekiler


2.1.3.3.9. Özet ve Bölge Adliye Mahkemeleri

Uygulaması .............................................................117

2.2. Bir Hakkın Bulunması (Yaklaşık İspat Kuralı).........................................................125

2.2.1. Genel Olarak Yaklaşık İspat .......................................................................125

2.2.2. Yaklaşık İspatta Usul..................................................................................126

2.2.3. Yaklaşık İspatın Mahkemece Gerekçelendirilmesi ....................................129

2.3. İhtilafın Konusunun İhtiyati Tedbire Uygun Olması..............................................132

2.3.1. İhtilafın Konusunun Para Alacağı Olması Hali ...........................................132

2.3.1.1. Genel Olarak İhtilafın Konusu ve Para Alacaklarındaki

Durum ........................................................................................133

2.3.1.2. İhtilaf Konusu Para Alacağını Doğuran Malvarlığı

Değerlerindeki Durum ...............................................................139

2.3.1.3. Trafik Kazasına Karışan Araçların Trafik Tescil Kaydına

Tedbir Konulması .......................................................................144

2.3.2. İhtilafın Konusunun Para Alacağı Dışında Değerler Olması.......................146

2.4. İhtiyati Tedbir Sebebinin Bulunması ....................................................................147

2.4.1. Hakkın Elde Edilmesinin Zorlaşması veya İmkânsız Hâle Gelmesi

İhtimali ......................................................................................................148

2.4.1.1. Mevcut Durumun Değişme İhtimali...........................................148

2.4.1.2. Mevcut Durumdaki Değişimin Bir Risk Doğurması İhtimali........150

2.4.2. Gecikmenin Sakınca Yaratması veya Önemli Bir Zarar Riski

Doğurması.................................................................................................150

2.4.2.1. Nihai Hukuki Korumanın Gecikmesi...........................................150

2.4.2.2. Gecikme Sebebiyle Bir Sakınca veya Zarar İhtimalinin

Bulunması ..................................................................................151

2.5. Teminat Şartı........................................................................................................151

2.5.1. Hukuki Niteliği...........................................................................................152

2.5.1.1. Garanti Sağlama Niteliği.............................................................152

2.5.1.2. Tedbire Karşı Tedbir Niteliği.......................................................153

2.5.1.3. Menfaatler Dengesi Bakımından Teminat .................................153

2.5.2. Amaçları ve Önemi....................................................................................154

2.5.2.1. Muhtemel Zararları Karşılama Amacı ........................................154

2.5.2.2. Taleplere Ciddiyet Kazandırması Amacı.....................................155

2.5.2.3. Amaç Ve Fonksiyonuna Bağlı Olarak Önemi ..............................155

2.5.3. Teminatsız İhtiyati Tedbir Kararı Verilmesi ...............................................156

2.5.3.1. Adli Yardımdan Yararlanan Kişiler Lehine Teminat

Aranmaması...............................................................................156


İçindekiler 19

2.5.3.2. İhtiyati Tedbir Talebini Resmi Bir Belgeye Dayanması ...............157

2.5.3.3. İhtiyati Tedbir Talebinin Kesin Delile Dayanması .......................157

2.5.3.4. Durum Ve Koşulların Teminat Gerektirmemesi .........................159

2.5.3.5. Milletlerarası Özel Hukuk’tan Kaynaklanan Teminatlar .............159

2.5.4. Teminat Karşılığı Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması .......................161

2.5.4.1. Talepte Bulunma Hakkı ..............................................................162

2.5.4.2. Belirlenecek Teminatın Tutarı Ve Türü.......................................162

2.5.4.3. Mahkemece Verilecek Karar Şekli..............................................163

2.5.4.4. Görevli Mahkeme.......................................................................164

2.5.4.5. Karara Karşı Kanun Yolları ..........................................................165

2.5.5. Teminatın İadesi........................................................................................167

2.5.5.1. Asıl Davaya İlişkin Hükmün Kesinleşmesi ...................................167

2.5.5.2. İhtiyati Tedbir Kararının Kaldırılması..........................................168

2.5.5.2.1. Teminatın İadesinde Sürenin Başlangıcı .................168

2.5.5.2.2. Haksız İhtiyati Tedbir Nedenli Tazminat Davası

Açılması Halinde Teminatın İadesi..........................169

3. İHTİYATİ TEDBİR KARARINDA USUL .........................................................................170

3.1. Karşı Tarafın Dinlenip Dinlenmeyeceği Meselesi..................................................170

3.2. İhtiyati Tedbir Şekilleri..........................................................................................171

3.3. Kararda Bulunması Gereken Hususlar ..................................................................172

4. İHTİYATİ TEDBİRİN KARARININ İNFAZI .....................................................................176

4.1. İnfazı Talep Süresi Ve Talep Etmemenin Sonuçları...............................................177

4.1.1. İhtiyati Tedbirin İnfazını Talep Etme Gerekliliği.........................................177

4.1.1.1. İfa Ve Teminat Amaçlı İhtiyati Tedbirler Bakımından.................177

4.1.1.2. Düzenleme Tedbirleri Bakımından .............................................178

4.1.2. İhtiyati Tedbir Kararının İnfazını Talep Süresi............................................180

4.1.2.1. İnfazı Talep Süresinin Hukuki Niteliği .........................................180

4.1.2.2. İnfazı Talep Süresinin Başlangıç Tarihi........................................181

4.1.2.3. 7251 Sayılı Kanun İle Yapılan Değişiklik Öncesi Başlangıç

Tarihinin Anayasaya Aykırılığı ve Sakıncaları..............................183

4.1.2.4. 7251 Sayılı Kanun İle Yapılan Değişiklik Öncesinde Verilen

Kararlar Bakımından Kararın Verildiği Tarihin Belirlenmesi .......186

4.1.3. İhtiyati Tedbir Kararının İnfazının Talep Edilmemesi.................................193

4.1.3.1. Süresi İçerisinde İnfazın Talep Edilmemesi ................................193

4.1.3.2. Süresi Geçtikten Sonra İnfazın Talep Edilmesi ...........................193


20 İçindekiler

4.1.3.3. Süresi Geçtikten Sonra Mahkemece Tedbirin İnfazının

Kabulü ........................................................................................193

4.1.3.4. Hükmünü Yitiren İhtiyati Tedbirin Yeniden Talep Edilmesi........194

4.2. İnfaz Mercii ve Kararı Uygulama Şekli ..................................................................194

4.2.1. İhtiyati Tedbir Kararını İnfaz Edecek Mercii ..............................................195

4.2.1.1. İnfaz Merciinin Mahkemece Belirlenmiş Olması........................195

4.2.1.2. İnfaz Merciinin Mahkemece Belirlenmemiş Olması ..................196

4.2.2. İhtiyati Tedbir Kararının Uygulama Şekli...................................................197

4.2.2.1. İnfaz Merciinin Zor Kullanma Yetkisi..........................................197

4.2.2.2. İnfaz Merciinin Tutanak Düzenleme Zorunluluğu......................197

4.2.2.3. İnfaz Merciinin Tutanağı Tebliğ Zorunluluğu .............................197

4.3. İnfaz Sırasında Karara Karşı Kanun Yoluna Başvurulması .....................................198

5. İHTİYATİ TEDBİRİN KALDIRILMASI VEYA DEĞİŞTİRİLMESİ ........................................ 198

5.1. İhtiyati Tedbirin Mahkemece Kaldırılması veya Değiştirilmesi.............................198

5.1.1. Teminat Karşılığı Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması (HMK m.

395) ...........................................................................................................199

5.1.1.1. Talepte Bulunma Hakkı ..............................................................199

5.1.1.2. Belirlenecek Teminatın Tutarı Ve Türü ......................................199

5.1.1.3. Mahkemece Verilecek Karar Şekli..............................................200

5.1.1.4. Görevli Mahkeme ......................................................................201

5.1.1.5. Karara Karşı Kanun Yolları..........................................................202

5.1.2. İtiraz Üzerine Tedbirin Değiştirilmesi veya Kaldırılması (HMK m.

394/4-5) ....................................................................................................203

5.1.2.1. Talepte Bulunma Hakkı ..............................................................204

5.1.2.2. Teminat Meselesi.......................................................................205

5.1.2.3. Mahkemece Verilecek Karar Şekli..............................................206

5.1.2.4. Görevli Mahkeme Ve İnceleme Usulü........................................207

5.1.2.5. İstinaf İncelemesi ve Verilecek Karar .........................................207

5.1.3. Durum ve Koşulların Değişmesi Nedeniyle İhtiyati Tedbirin

Değiştirilmesi veya Kaldırılması.................................................................208

5.1.3.1. Talepte Bulunma Hakkı ..............................................................208

5.1.3.2. Teminat Meselesi.......................................................................209

5.1.3.3. Mahkemece Verilecek Karar Şekli..............................................210

5.1.3.4. Görevli Mahkeme ......................................................................211

5.1.3.5. Karara Karşı Kanun Yolları..........................................................211

5.2. İhtiyati Tedbirin Kendiliğinden Kalkması ..............................................................213


İçindekiler 21

5.2.1. Nihai Hukuki Koruma Kararının Kesinleşmesi (HMK m. 397/2).................213

5.2.1.1. Nihai Hukuki Koruma Kararının Kesinleşmesi ve İhtiyati

Tedbir .........................................................................................214

5.2.1.2. Mahkemenin Tedbir Kararıyla İlgili Bildirim Yükümlülüğü .........216

5.2.1.3. Menfi Tespit Davalarındaki Özel Durum ....................................216

5.2.2. İhtiyati Tedbir Kararının İnfazının Talep Edilmemiş Olması

(HMK m. 393/1).........................................................................................217

5.2.3. Asıl Davanın Açılmamış Olması (HMK m. 397/1).......................................218

5.2.3.1. Dava Açılmadan Önce İhtiyati Tedbir Kararı Verilmesi...............218

5.2.3.2. İhtiyati Tedbirin İnfazının Talep Edilmesi ...................................219

5.2.3.3. Süresi İçerisinde Asıl Davanın Açılması.......................................219

5.2.3.4. Dava Açıldığına İlişkin Evrak İbrazı .............................................219

5.2.3.5. İnfaz Memurunca Evrakın İbraz Edildiğine İlişkin Belge

Verilmesi ....................................................................................220

6. KANUN YOLLARI......................................................................................................221

6.1. İtiraz Kanun Yolu ..................................................................................................221

6.1.1. İtiraz Kanun Yolu Açık Olan Kararlar..........................................................221

6.1.1.1. Karşı Taraf Dinlenmeden Verilen İhtiyati Tedbir Kararları..........221

6.1.1.2. Teminat Karşılığı Tedbirin Değiştirilmesi ve Kaldırılması

Kararları......................................................................................222

6.1.1.3. HMK’nın 396/1 Maddesi Kapsamında Verilen Kararlar..............222

6.1.2. İtiraz Kanun Yolu Kapalı Olan Kararlar.......................................................223

6.1.2.1. İhtiyati Tedbir Talebinin Reddi Hali ............................................224

6.1.2.2. Karşı Taraf Dinlenerek Verilen İhtiyati Tedbir Kararları..............224

6.1.2.3. İcra ve İflas Kanunu Kapsamında Verilen Tedbir Kararları .........225

6.1.2.4. Aile Hukuku’ndan Kaynaklanan Tedbir (Geçici Önlem)

Kararları......................................................................................228

6.1.3. İtiraz Kanun Yoluna Başvuru ve İnceleme Usulü .......................................230

6.1.3.1. Talepte Bulunma Hakkı ..............................................................230

6.1.3.2. İtiraz Süresi.................................................................................232

6.1.3.3. İtiraz Sebepleri ...........................................................................232

6.1.3.4. Görevli Mahkeme ve İnceleme Usulü ........................................233

6.1.3.5. Teminat Meselesi .......................................................................235

6.1.3.6. Mahkemece Verilecek Karar Şekli..............................................236

6.2. İstinaf Kanun Yolu.................................................................................................237


22 İçindekiler

6.2.1. İstinaf Kanun Yolu Açık Olan Kararlar........................................................237

6.2.1.1. İhtiyati Tedbir Talebinin Reddi Hali............................................238

6.2.1.2. Karşı Tarafın Yüzüne Karşı Verilen İhtiyati Tedbir Kararları........238

6.2.1.3. HMK’nın 395 ve 396. Maddeleri Hariç İtiraz Üzerine

Verilen Kararlar..........................................................................238

6.2.2. İstinaf Kanun Yolu Kapalı Olan Kararlar.....................................................239

6.2.2.1. Karşı Taraf Dinlenerek Verilen İhtiyati Tedbir Kararları .............239

6.2.2.2. Teminat Karşılığı Tedbirin Değiştirilmesi ve Kaldırılması

Kararları .....................................................................................240

6.2.2.3. HMK’nın 396/1 Maddesi Kapsamında Verilen Kararlar .............240

6.2.3. İstinaf Kanun Yoluna Başvuru ve İnceleme Usulü .....................................241

7. İHTİYATİ TEDBİRE MUHALEFET................................................................................ 242

7.1. Kabahat Olarak İhtiyati Tedbire Muhalefet..........................................................242

7.1.1. Şikâyet Meselesi Ve Yargılama Usulü........................................................243

7.1.2. Kabahatin Faili...........................................................................................243

7.1.3. Yargılama Usulü ........................................................................................245

7.1.4. Kabahatin Yaptırım....................................................................................246

7.2. Görevli ve Yetkili Mahkeme .................................................................................246

7.2.1. Esas Hakkında Davanın Açılmamış Olması ................................................246

7.2.2. Esas Hakkında Davanın Açılmış Olması .....................................................246

7.2.3. İtiraz İncelemesi ........................................................................................247

7.2.4. İstinaf İncelemesinde Görevli Daire ..........................................................247

8. HAKSIZ İHTİYATİ TEDBİRDEN KAYNAKLANAN TAZMİNAT DAVASI............................ 248

8.1. İhtiyati Tedbirin Haksızlığı Meselesi .....................................................................248

8.2. Yetkili ve Görevli Mahkeme .................................................................................249

8.3. Zamanaşımı Süresi................................................................................................250

9. İHTİYATİ TEDBİRİN ÖZEL GÖRÜNÜM ŞEKİLLERİ........................................................ 250

9.1. 5846 Sayılı Kanun Kapsamında İhtiyati Tedbirler .................................................251

9.1.1. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisi...........................................................252

9.1.2. Kapsam Meselesi ve Uygulama Alanı........................................................253

9.1.3. Talepte Bulunma Hakkı .............................................................................254

9.1.4. İhtiyati Tedbir Şartları ...............................................................................255

9.1.4.1. Özel Hüküm Olarak İhtiyati Tedbir Nedenleri ............................255

9.1.4.2. Özel Tedbir Sebeplerinin HMK İle Mukayesesi ..........................256

9.1.4.3. FSEK Kapsamında Yaklaşık İspat Meselesi..................................256

9.1.5. FSEK Kapsamında İhtiyati Tedbir Türleri ...................................................257


İçindekiler 23

9.1.5.1. Örnekseme Yoluyla İhtiyati Tedbirlerin Tür ve Şekilleri .............257

9.1.5.2. FSEK Kapsamında Taleple Bağlılık İlkesinin Esnetilmesi .............257

9.2. 556 Sayılı KHK Kapsamında İhtiyati Tedbirler.......................................................258

9.2.1. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisi...........................................................259

9.2.2. Kapsam Meselesi ve Uygulama Alanı ........................................................260

9.2.3. Talepte Bulunma Hakkı .............................................................................260

9.2.4. İhtiyati Tedbir Şartları................................................................................261

9.2.4.1. Kural Olarak Karşı Tarafın Savunmasının Alınması .....................261

9.2.4.2. Marka Hakkına İhlalin İspatı ve Savunma...................................262

9.2.4.3. İhtiyati Tedbir Talebinin Ciddiyeti ve Aciliyeti ............................263

9.2.5. İhtiyati Tedbir Kararının Niteliği ve Şekilleri ..............................................264

9.2.5.1. Kararın Niteliği............................................................................264

9.2.5.2. İhtiyati Tedbir Şekilleri ...............................................................265

9.2.6. Teminat Meselesi ve Ters Teminat Tedbiri ...............................................265

9.2.6.1. Teminata İlişkin Temel Kural ......................................................266

9.2.6.2. Özel Bir İhtiyati Tedbir Şekli Olarak Ters Teminat Tedbiri..........266

9.2.7. İhtiyati Tedbir Kararının Uygulanması .......................................................267

9.3. 554 Sayılı KHK Kapsamında İhtiyati Tedbirler.......................................................268

9.3.1. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisi...........................................................268

9.3.2. Kapsam Meselesi ve Uygulama Alanı ........................................................269

9.3.3. Talepte Bulunma Hakkı .............................................................................270

9.3.4. İhtiyati Tedbir Şartları................................................................................271

9.3.4.1. Kural Olarak Karşı Tarafın Savunmasının Alınması .....................271

9.3.4.2. Endüstriyel Tasarım Hakkını İhlalin İspatı ve Savunma ..............272

9.3.4.3. İhtiyati Tedbir Talebinin Ciddiyeti ve Aciliyeti ............................272

9.3.5. İhtiyati Tedbir Kararının Niteliği ve Şekilleri ..............................................273

9.3.5.1. Kararın Niteliği............................................................................273

9.3.5.2. İhtiyati Tedbir Şekilleri ...............................................................273

9.3.6. Teminat Meselesi ve Ters Teminat Tedbiri ...............................................274

9.3.6.1. Teminata İlişkin Temel Kural ......................................................275

9.3.6.2. Özel Bir İhtiyati Tedbir Şekli Olarak Ters Teminat Tedbiri..........276

9.4. 551 Sayılı KHK Kapsamında İhtiyati Tedbirler.......................................................276

9.4.1. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisi...........................................................277

9.4.2. Kapsam Meselesi Ve Uygulama Alanı........................................................278

9.4.3. Talepte Bulunma Hakkı .............................................................................279


24 İçindekiler

9.4.4. İhtiyati Tedbir Şartları ...............................................................................279

9.4.4.1. Kural Olarak Karşı Tarafın Savunmasının Alınması.....................280

9.4.4.2. Patent Hakkını İhlalin İspatı Ve Savunma...................................280

9.4.4.3. İhtiyati Tedbir Talebinin Ciddiyeti Ve Aciliyeti ...........................281

9.4.5. İhtiyati Tedbir Kararının Niteliği ve Şekilleri..............................................282

9.4.5.1. Kararın Niteliği ...........................................................................282

9.4.5.2. İhtiyati Tedbir Şekilleri ...............................................................282

9.4.6. Teminat Meselesi ve Ters Teminat Tedbiri ...............................................283

9.4.6.1. Teminata İlişkin Temel Kural......................................................283

9.4.6.2. Özel Bir İhtiyati Tedbir Şekli Olarak Ters Teminat Tedbiri..........284

9.5. 6769 Sayılı Kanun Kapsamında İhtiyati Tedbirler .................................................285

9.5.1. Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Kapsamı.........................................................285

9.5.2. İhtiyati Tedbirlere İlişkin Düzenleme ........................................................285

9.6. Menfi Tespit Davalarında İhtiyati Tedbirler..........................................................286

9.6.1. İcra Takibinden Önce Açılan Menfi Tespit Davaları...................................287

9.6.1.1. İcra Takip Tarihinin Belirlenmesi................................................287

9.6.1.2. Dava Tarihinin Belirlenmesi .......................................................287

9.6.1.3. İhtiyati Haciz Kararının Takip ve Dava Tarihine Etkisi.................288

9.6.1.4. Takipten Önce Açılan Davada İhtiyati Tedbirin Özellikleri .........289

9.6.1.5. İhtiyati Tedbir Kararı Verilmesine Örnek Durumlar ...................289

9.6.1.6. Teminat Meselesi.......................................................................290

9.6.2. İcra Takibinden Sonra Açılan Menfi Tespit Davaları..................................292

9.6.2.1. Takip ve Dava Tarihinin Belirlenmesi .........................................292

9.6.2.2. Takipten Sonra Açılan Davada İhtiyati Tedbirin Özellikleri ........292

9.6.3. Menfi Tespit Davasında İhtiyati Tedbir – İhtiyati Haciz İlişkisi ..................293

9.6.4. Kambiyo Senedinden Kaynaklanan Davalarda İleri Sürülen Def’iler .........294

9.6.5. Menfi Tespit Davalarında Senedin Sahteliği İddiası ve Tedbir ..................295

9.6.5.1. Meseleye Genel Bakış ................................................................296

9.6.5.2. HMK’nın 209/1 Maddesi İle Oluşan Yeni Durum ve Süreç.........296

9.6.5.3. Yüksek Mahkeme Uygulamaları.................................................297

9.6.5.4. Görüş Ve Kanaatimiz..................................................................302

9.6.6. Davanın Alacaklı Lehine Sonuçlanması Hali ..............................................304

9.6.7. Davanın Borçlu Lehine Sonuçlanması Hali ................................................304

9.7. 6284 Sayılı Kanun Kapsamında İhtiyati Tedbirler .................................................304

9.7.1. Mülki Amirce Verilen Koruyucu Tedbir Kararları.......................................305


İçindekiler 25

9.7.2. Hâkim Tarafından Verilen Koruyucu Tedbir Kararları................................305

9.7.3. Hâkim Tarafından Verilen Önleyici Tedbir Kararları ..................................306

9.7.4. Tedbir Kararlarında Usul ve İtiraz Yolu ......................................................307

9.7.4.1. Tedbir Talep Etme Hakkı ............................................................307

9.7.4.2. Karar Mercii, Kararın Tebliği Ve Tedbir Süresi............................307

9.7.4.3. Şiddetin İspatı.............................................................................308

9.7.4.4. İtiraz Prosedürü..........................................................................308

9.8. TMK’nın 1010 ve 1011. Maddesi Kapsamında Verilen Tedbirler..........................309

9.9. Konkordato Tedbirleri ..........................................................................................312

9.9.1. Genel Hüküm – Özel Hüküm İlişkisi Bağlamında Değerlendirme ..............313

9.9.2. Konkordato Sürecine İlişkin Olarak Kanunda Gösterilen İhtiyati

Tedbirler....................................................................................................316

9.9.2.1. Geçici Mühlet Verilmesinden Kaynaklanan Tedbirler ................316

9.9.2.1.1. Geçici Konkordato Komiseri Tayini .........................317

9.9.2.1.2. Geçici Mühlete Özgü Diğer Muhafaza

Tedbirleri ................................................................319


9.9.2.2. Geçici Mühlet Verilmesinin Kesin Mühlet Sonuçları

Doğurmasından Kaynaklanan İhtiyati Tedbirler .........................320

9.9.2.2.1. Alacaklılar Bakımından İhtiyati Tedbirler................320

9.9.2.2.2. Rehinli Alacaklılar Bakımından İhtiyati

Tedbirler .................................................................322

9.9.2.2.3. Sözleşmeler Bakımından İhtiyati Tedbirler .............322

9.9.2.2.4. Borçlu Bakımından İhtiyati Tedbirler ......................323

9.9.3. Konkordato Sürecine İlişkin Olarak Kanunda Gösterilmeyen İhtiyati

Tedbirler....................................................................................................323

9.9.3.1. Mevduat Hesaplarına Bloke Konulması İşlemine Yönelik

İhtiyati Tedbirler.........................................................................324

9.9.3.2. Bankaların Hapis Hakkı Kullanımı İşlemine Yönelik İhtiyati

Tedbirler.....................................................................................326

9.9.3.3. Takas-Mahsup Hakkı Kullanımına Yönelik İhtiyati Tedbirler ......330

9.9.3.4. Bankaya Verilen Kambiyo Senetlerinin İadesine Yönelik

İhtiyati Tedbirler.........................................................................335

9.9.3.5. Kambiyo Senetlerinin Ciro ve Temlikinin Önlenmesine

Yönelik İhtiyati Tedbirler ............................................................336

9.9.3.6. Bonoda Ödememe Protestosu Keşidesinin Önlenmesine

Yönelik İhtiyati Tedbirler ............................................................337


26 İçindekiler

9.9.3.7. Çekin Ödeme İçin İbrazının Önlenmesine Yönelik İhtiyati

Tedbirler ....................................................................................337

9.9.3.8. Çeklere “Karşılıksız Şerhi” Verilmesinin Önlenmesine

Yönelik İhtiyati Tedbirler............................................................339

9.9.3.9. Müşterek Borçlu ve Müteselsil Kefillere Yönelik İhtiyati

Tedbirler ....................................................................................341

9.9.3.10. Teminat Mektuplarının Nakde Çevrilmesinin Önlenmesine

Yönelik İhtiyati Tedbirler............................................................347

9.9.3.11. Finansal Kiralama Sözleşmelerine İlişkin İhtiyati Tedbirler ........351

9.9.3.12. Taşınır ve Taşınmaz Malların Satışına Yönelik İhtiyati

Tedbirler ....................................................................................354

9.9.3.13. Sürekli Borç İlişkisi Doğuran Sözleşmelerin Borçlu

Tarafından Feshine Yönelik İhtiyati Tedbirler ............................356

9.9.4. İhtiyati Tedbir Kararının Üçüncü Kişilere Etkisi .........................................357

9.9.5. Kanun Yolu ................................................................................................359

9.9.5.1. Genel Değerlendirme.................................................................359

9.9.5.2. Talebin Kabulü Halinde Kanun Yolu ...........................................361

9.9.5.3. Talebin Reddi Halinde Kanun Yolu .............................................361

9.10.TBK’nın 76. Maddesi Gereğince Yapılan Geçici Ödemeler ...................................363

9.10.1. Kararın Hukuki Niteliği ..............................................................................363

9.10.2. Karara Karşı Kanun Yolu ............................................................................364

9.10.3. Kararın İnfazında Usul ...............................................................................365


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

İHTİYATİ HACİZ


1. GENEL OLARAK ....................................................................................................... 367

1.1. Kavramsal Olarak İhtiyati Haciz ............................................................................367

1.1.1. Tanımı .......................................................................................................368

1.1.2. Özellikleri ..................................................................................................368

1.1.2.1. Sadece Para ve Teminat Alacakları İçin Kullanılabilen Bir

Yöntem Oluşu ............................................................................368

1.1.2.2. Alacağa Teminat Sağlayan Bir Yöntem Oluşu.............................371

1.1.2.3. Mahkeme Kararıyla Borçlunun Malvarlığına El Konulması ........372

1.1.2.4. Geçici Nitelikte Bulunması .........................................................373

1.2. İhtiyati Haczin Amacı ve Önemi............................................................................373


İçindekiler 27

1.2.1. İhtiyati Haczin Amacı .................................................................................373

1.2.2. İhtiyati Haczin Önemi ................................................................................374

1.3. İhtiyati Tedbirle Mukayesesi.................................................................................375

1.3.1. Amaçları Bakımından Karşılaştırma...........................................................375

1.3.2. Konuları Bakımından Karşılaştırma............................................................376

1.3.3. Sebep ve Şartlar Bakımından Karşılaştırma...............................................377

1.3.4. Prosedür Bakımından Karşılaştırma ..........................................................377

1.3.5. Tamamlayıcı Merasim Bakımından Karşılaştırma......................................378

1.3.6. Uygulama ve Sonuçları Bakımından Karşılaştırma ....................................378

1.3.7. Değer Muhtevası Bakımından Karşılaştırma .............................................379

1.4. İhtiyati Haciz İsteme Hakkı, Zamanı ve Muhatabı.................................................380

1.4.1. İhtiyati Haciz İsteme Hakkı ........................................................................380

1.4.2. İhtiyati Haciz İsteme Zamanı .....................................................................380

1.4.3. İhtiyati Haciz Kararının Muhatabı..............................................................382

2. ŞARTLARI ................................................................................................................383

2.1. İhtiyati Haczin Genel Şartları ................................................................................384

2.1.1. Talep..........................................................................................................384

2.1.1.1. İhtiyati Hacizde Tasarruf İlkesi ...................................................384

2.1.1.2. İhtiyati Hacizde Taleple Bağlılık İlkesi.........................................386

2.1.2. Alacağın Varlığı Konusunda Yaklaşık İspat.................................................388

2.1.2.1. Genel Olarak Yaklaşık İspat ........................................................388

2.1.2.2. Yaklaşık İspatta Usul...................................................................395

2.1.2.3. Yaklaşık İspatın Mahkemece Gerekçelendirilmesi .....................399

2.1.3. Talep Konusunun İhtiyati Hacze Uygun Olması.........................................402

2.1.4. Teminat Şartı .............................................................................................405

2.1.4.1. Hukuki Niteliği ............................................................................406

2.1.4.1.1. Garanti Sağlama Fonksiyonu ..................................406

2.1.4.1.2. İhtiyati Hacze Karşı Tedbir Fonksiyonu ...................407

2.1.4.1.3. Menfaatler Dengesi Bakımından Teminat ..............407

2.1.4.2. Amaçları ve Önemi .....................................................................407

2.1.4.2.1. Muhtemel Zararları Karşılama Amacı .....................408

2.1.4.2.2. Taleplere Ciddiyet Kazandırması Amacı..................409

2.1.4.2.3. Amaç ve Fonksiyonuna Bağlı Olarak Önemi ...........409


28 İçindekiler

2.1.4.3. Teminatsız İhtiyati Haciz Kararı Verilmesi..................................409

2.1.4.3.1. Alacağın İlama Dayanması Hâli...............................410

2.1.4.3.2. Alacağın İlam Mahiyetinde Bir Belgeye

Dayanması ..............................................................411

2.1.4.3.3. Adli Yardımdan Yararlanan Kişilerin Durumu .........412

2.1.4.3.4. Milletlerarası Özel Hukuk’tan Kaynaklanan

Teminatlar ..............................................................412

2.1.4.3.5. Gemi Adamlarına İlişkin Muafiyet ..........................413

2.1.4.4. Borçlunun Vereceği Teminatlar .................................................414

2.1.4.4.1. İİK’nın 263. Maddesi Kapsamında Teminat ............414

2.1.4.4.2. İİK’nın 266. Maddesi Kapsamında Teminat ............415

2.1.4.5. Belirlenecek Teminatın Tutarı ve Türü.......................................416

2.1.4.6. Teminatın İadesi.........................................................................419

2.2. İhtiyati Haczin Özel Şartları ..................................................................................421

2.2.1. Vadesi Gelmiş Alacaktan Dolayı İhtiyati Haciz İstenmesi ..........................421

2.2.2. Vadesi Gelmemiş Alacaktan Dolayı İhtiyati Haciz İstenmesi .....................425

2.2.2.1. Borçlunun Belirli Yerleşim Yerinin Bulunmaması.......................425

2.2.2.2. Borçlunun Taahhütlerinden Kurtulmaya Yönelik

Davranışları ................................................................................425

2.2.2.3. Borçlunun Kaçması Veya Kaçmaya Hazırlanması.......................426

2.2.2.4. Borçlunun Hileli Davranışlarda Bulunması.................................427

3. İHTİYATİ HACİZDE GÖREV, YETKİ, USUL VE KARAR................................................... 427

3.1. İhtiyati Hacizde Görev Ve Yetki ............................................................................428

3.1.1. Görevli Mahkeme......................................................................................428

3.1.2. Yetkili Mahkeme .......................................................................................428

3.2. İhtiyati Haciz Kararında Usul ................................................................................429

3.2.1. Talebin İncelenmesi ..................................................................................430

3.2.2. Karar..........................................................................................................431

4. İHTİYATİ HACZİ TAMAMLAYAN MERASİM VE KARARIN İNFAZI ................................ 434

4.1. İhtiyati Haciz Kararının İcrasını İsteme Zorunluluğu.............................................434

4.2. İhtiyati Haciz Kararının İnfazı................................................................................436

4.3. İhtiyati Haczi Tamamlayan Merasim ....................................................................438

4.3.1. İhtiyati Haczin İnfazı Sonrasında Takip veya Dava Açma Zorunluluğu ......438


İçindekiler 29

4.3.2. Borçlunun Yapılan İcra Takibi Üzerine Ödeme Emrine

İtiraz Etmesi Hali........................................................................................438

4.3.3. İhtiyati Haciz Kararından Sonra Dava Açılması ..........................................441

4.3.4. Görülmekte Olan Dava Sırasında İhtiyati Haciz Kararı Alınması ................442

4.3.5. Gerçekleşmesi Muhtemel Sonuçlar...........................................................442

5. KANUN YOLLARI......................................................................................................443

5.1. İhtiyati Haciz Talebinin Reddi ...............................................................................443

5.1.1. İstinaf Başvurusu .......................................................................................443

5.1.2. Başvurunun İncelenmesi Ve Verilecek Karar.............................................443

5.2. İhtiyati Haciz Talebinin Kabulü .............................................................................445

5.2.1. Borçlunun Başvurabileceği İtiraz Yolu .......................................................445

5.2.2. Üçüncü Kişilerin Başvurabilecekleri İtiraz Yolu..........................................447

5.2.3. İtiraz İncelemesinde Usul ..........................................................................447

5.2.4. İtiraz Üzerine Verilen Karara Karşı İstinaf Kanun Yolu...............................448

5.2.5. Doğrudan Başvurulabilecek İstinaf Kanun Yolu.........................................449

6. İHTİYATİ HACİZDE İFLAS YOLUYLA TAKİP..................................................................449

7. İHTİYATİ HACİZDE İCRAİ HACZE İŞTİRAK...................................................................449

8. HAKSIZ İHTİYATİ HACİZDEN KAYNAKLANAN DAVALAR ............................................450

8.1. Haksız İhtiyati Haciz Nedeniyle Tazminat Davasının Şartları ................................450

8.2. Yetkili Ve Görevli Mahkeme .................................................................................453

8.3. Zamanaşımı Süresi................................................................................................453


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

DELİL TESPİTİ


1. GENEL OLARAK........................................................................................................455

1.1. Tanımı...................................................................................................................455

1.2. Mevzuatımızda Yeri ..............................................................................................456

2. ŞARTLARI ................................................................................................................456

2.1. Hukuki Yarar .........................................................................................................457

2.2. Davanın Açılmamış veya Delilin İnceleme Sırasının Gelmemiş Olması.................458

2.2.1. Dava Açıldıktan Sonra Dava Açılmamış Gibi Delil Tespiti Yapılması ..........458

2.2.2. Farklı Mahkemelerden Alınmış Birden Fazla Delil Tespiti Bulunması........459


30 İçindekiler

2.3. Harç ve Masrafların Yatırılmış Olması ..................................................................460

3. BAŞVURU VE DİLEKÇE ............................................................................................. 461

3.1. Başvuru Hakkının Sahibi (Talep Eden) ..................................................................461

3.2. Başvuru Zamanı (Talep Tarihi)..............................................................................462

3.2.1. Dava Açılmadan Önce Delil Tespiti Talebi .................................................462

3.2.2. Dava Açıldıktan Sonra Delil Tespiti Talebi .................................................462

3.3. Başvuru Dilekçesi .................................................................................................463

4. GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME............................................................................... 464

4.1. Dava Açılmadan Önceki Taleplerde Görevli ve Yetkili Mahkeme.........................464

4.2. Dava Açıldıktan Sonraki Taleplerde Görevli ve Yetkili Mahkeme.........................465

4.3. Noterlik Kanunu Kapsamında Delil Tespitinin Hukuki Niteliği..............................467

5. UYGULANACAK USUL, KARAR VE İTİRAZ YOLU ........................................................ 468

5.1. Delil Tespiti Taleplerinde Uygulanacak Usul ........................................................468

5.1.1. Yargılama Usulü ........................................................................................469

5.1.2. Duruşma Açılması Meselesi ......................................................................469

5.1.3. Şartların Değerlendirilmesi .......................................................................469

5.1.4. Adli Tatil ve Resmî Tatilde Gerçekleşen Taleplerin Durumu .....................470

5.1.5. Karşı Tarafa Tebliğ Meselesi......................................................................470

5.2. Kararın Verilmesi, Uygulanması Ve Sonuçları.......................................................471

5.2.1. Karar..........................................................................................................471

5.2.2. Delil Tespiti Kararının İnfazı ......................................................................473

5.2.3. Delil Tespitinin Sonuçları...........................................................................474

5.3. İtiraz Yolu .............................................................................................................476

5.3.1. Delil Tespitinin Karşı Tarafa Tebliğ Edilerek Yapılması Halinde İtiraz ........476

5.3.2. Karşı Tarafın Yokluğunda Yapılan Delil Tespitine İtiraz .............................476

5.3.3. İtiraz Dışında Kanun Yolunun Bulunmaması .............................................477

6. DELİL TESPİTİ DOSYASININ HUKUKİ NİTELİĞİ ........................................................... 479

6.1. Tespit Dosyasının Asıl Dosyanın Eki Sayılması......................................................479

6.2. Delil Tespitine İtiraz Edilmemesinin Tespiti Kesin Delil Haline Getirmemesi .......480

6.3. Tespit Dosyasında Yapılan Masrafların ve Vekâlet Ücretinin Durumu .................480


İçindekiler 31


BEŞİNCİ BÖLÜM


YABANCILIK UNSURU TAŞIYAN İHTİLAFLARDA

TÜRK MAHKEMELERİNCE GEÇİCİ HUKUKİ KORUMA KARARI VERİLMESİ

1. İHTİYATİ TEDBİRLER ................................................................................................483

1.1. Temel Kural...........................................................................................................484

1.2. Yetki Sözleşmesiyle Türk Mahkemelerinin Yetkisinin Kaldırılması Hali ................484

1.3. İhtiyati Tedbiri Tamamlayıcı İşlemlerde Süreler ...................................................486

2. İHTİYATİ HACİZ........................................................................................................487

1.1. Temel Kural...........................................................................................................487

1.2. Yetki Sözleşmesiyle Türk Mahkemelerinin Yetkisinin Kaldırılması Hali ................487

1.3. İhtiyati Haczi Tamamlayıcı İşlemlerde Süreler......................................................489


ALTINCI BÖLÜM

YARGISAL İÇTİHATLAR


1. ANAYASA MAHKEMESİ KARARI ...............................................................................491

2. YARGITAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI ...............................................................509

3. YARGITAY DAİRE KARARLARI...................................................................................535

4. BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARLARI ..................................................................566

KAYNAKÇA ..........................................................................................................................893

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar