Arabuluculuk Sınavı Hazırlık + Soru Bankası 2022

2575 Çözümlü Soru + 3 Deneme Sınavı (300 Soru)
Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Abdulkadir ANAÇ
ISBN: 9786258209358
Stok Durumu: Tükendi
270,00 TL 300,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Abdulkadir ANAÇ
Baskı Tarihi 2022/09
Baskı Sayısı 2
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 800

“Bir fikre aşık olmak…”

Bazen bir konuşma, bir cümle, bir kelime ruhunuza işler…

Sosyal girişimcilik kavramı ile ilk tanıştığımda duyduğum “bir fikre aşık olmak” cümlesi de benim ruhuma işlemişti… Fikirlere de aşık olabilirsiniz…

2020 yılında şöyle bir hayalim vardı: Uzlaştırmacılık alanında bir kitap yazmak ve yazdığım bu kitap öyle bir kitap olsun ki; “Uzlaştırmacılık sınavına girecek tüm adaylar sınava benim kitabımla hazırlansınlar ve başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan başarılı olsunlar...” Bu aşık olduğum fikrimin hayata geçtiğini ve hayalimin gerçekleştiğini görmenin huzuru ile bu satırları yazıyorum.

Bir kez daha yaşayarak gördüm ki; bir esere ciddi bir emek verip samimiyetinizi eserinize yansıttıysanız, kaliteli bir ürününüz varsa ve kurumsal bir yayınevi ile çalışıp emeklerinizi okurlara doğru bir şekilde sunduysanız başarı beraberinde geliyor.

Uzlaştırmacılık sınavına kitabımızla hazırlanan hukukçu dostlarımızın benzer formatta ve öğretme stratejisi ile arabuluculuk temel eğitimini içeren arabuluculuk sınavına hazırlık ve soru bankası kitabı yazmamı istediklerinde Arabuluculuk Sınavına Hazırlık+Soru Bankası kitabı yazma fikrine aşık olmuştum ve bu fikir bir iksir olarak damarlarımda dolaşmaya başlamıştı bile...

Uzlaştırma sınavı sonunda yeni aşklara yelken açma vakti geldiğinde; arabuluculuk sınavına hazırlık kitabı yazma fikrimi dostlarımla değerlendirip kitap yazmaya karar verdiğimde; hayallerimi de heybeme koyarak aşık olduğum bu fikrin peşinden yolculuğa çıkalı neredeyse bir yıl oldu…

Bu kitaptan arabuluculukla ilgili bilgiler edinirken, arabuluculuğu nereye götüreceğinizi düşündüğünüzde; aşık olduğunuzdaki gibi damarlarınızda zehir mi iksir mi olduğunu bilmediğiniz bir şeyler akmaya başlayacak... Bu kitabı bitirdiğinizde, damarlarınızda akan şeyin ne olduğuna siz karar vereceksiniz ve eylemlerinizle arabuluculuğu nereye götüreceğinizi size bir kez daha soracağız. Cevabınız ne olursa olsun bildiğim tek şey; temel arabuluculuk bilgilerine bakış açınızın ve bu alandaki bilgilerinizin artık eskisi gibi olmayacağı ve BU SINAVIN GİRECEĞİNİZ SON ARABULUCULUK SINAVI OLACAĞI…

“Hayalleri olanlar asla uyumaz…”

Hayallerinizin peşinden gitmeye kararlı iseniz ve enerjiniz varsa hayal kurun. Ancak hayal kurarken dikkatli olun; zira kurduğunuz bütün hayaller gerçekleşecektir.
Son hayalim şu idi: “Arabuluculuk sınavına hazırlık kitabı yazmak…”

Ve bu öyle bir kitap olsun ki; Arabuluculuk sınavına girecek tüm adaylar sınava bizim kitabımızla hazırlansınlar ve başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan başarılı olsunlar; arabuluculuk müessesini öğrenerek, Bakanlığın belirlediği kotada yer alıp; sicile kayıt hakkı kazansınlar…

Bu kitap, klasik bir sınava hazırlık kitabı değildir. Bu kitaptaki sorular; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin her maddesi ve fıkrası ile “Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı Kitabı”nın her cümlesi analiz edilip güncel mevzuata dayandırılarak günlük hayattan seçilen örneklerle hazırlanmıştır. Yazılan sorularla, arabuluculuk müessesesinin çok iyi bir şekilde öğrenilmesi ve anlaşılması amaçlanmıştır.

Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı kitabının karmaşık ve ağır dili, günlük hayata uyarlanmış örnek sorularla ve çözüm stratejileriyle sadeleştirilmiştir.

Kitabın birincil amacı, arabuluculuk müessesesinin doğru anlaşılmasını sağlamaktır. Peki ya arabulucu sınavı? Bu kitabı dikkatlice üç kez okuyan bir adayın Adalet Bakanlığının belirlediği kota içerisinde yer alıp; arabuluculuk siciline kayıt olma hakkı kazanacağından herhangi bir şüphemiz yok.

Bu kitap, böyle bir aşkın ve böyle bir hayalin ürünü…

Bu kitap, tek bir yazarın eseridir; ancak o yazar kendini hayatı boyunca hep dostları ile güçlü hissetmiştir…

Bu kitapta yer alan sorular; eğitim uzmanı kariyerimle 25 yıllık çeşitli üniversite ve eğitim kurumlarında verdiğim etkili iletişim, liderlik, çatışma yönetimi, müzakere ve alternatif çözüm yöntemleri derslerinde edindiğim öğretme yöntemleri ve tecrübemle, aldığım hukuk eğitimi ile arabuluculuk ile ilgili güncel mevzuat göz önüne alınarak bir yıllık titiz bir çalışma sonunda inşa edilmiştir. Soru yazmak birkaç günde çalakalem yapılmayacak kadar ciddi bir iştir. Emek ve iyi bir ekip çalışmasını gerektirir. Bu yüzden, kitapta yer alan soruların geçerlilik güvenirlik testleri ve redaksiyonu; ölçme değerlendirme konusunda uzman akademisyen eğitimciler, arabuluculuk eğitimi alan onlarca arabulucu adayı, halen faal olarak görev yapan birçok arabulucu, özel hukuk alanında çalışan akademisyen, avukat ve hakim dostlarım tarafından yapılmıştır.

KİTABIN KURGUSU, İÇİNDE NE OLDUĞU ve BAŞARMA STRATEJİSİ

Öncelikle belirtmeliyim ki, bu kitap; sınava hazırlanırken başka bir kaynağa ihtiyaç duymayacağınız şekilde hazırlanmıştır. Kitaptaki sorular hazırlanırken; konuların uygulamadan sorularla zenginleştirilmesine ve soruların ilgili mevzuat maddelerinin en güncel hali dikkate alınarak hazırlanmasına ve soruların yer aldığı kitabın ilgili bölümünde güncel mevzuata da yer verilmesine özen gösterilmiştir. Karmaşık gelebilecek tüm sorular için çözüm stratejisi yazılmış, karar ağacı şemaları ve tablolar ile de desteklenerek konunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. “Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı” kitabı ile bu kitapta çelişen mevzuata rastladığınızda, bu kitaptaki bilgileri dikkate alınız. Ayrıca, gerek duyduğunuzda; mevzuatta yapılan en son değişiklikler ilgili bölümlerine düzenli olarak işlendiği için ilgili mevzuatın en güncel halini mevzuat.gov.tr adresinden bulabilirsiniz.

Bu kitabın ilk bölümünde; Arabuluculuk sürecinde karşılaşılan hukuki terimlere, kavramlara ve sıfatlara ilişkin sorulara yer verilmiştir.

Kitabın ikinci bölümünde; Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin her maddesi ve her fıkrasına ilişkin sorular yazılmıştır.

Üçüncü bölümde, Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı kitabındaki her cümle analiz edilerek sorular yazılırken, kitabın içindekiler listesinde yer alan konu başlıkları ve alt başlıkları birebir bu kitaba yansıtılmıştır. Dolayısıyla, Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı kitabının içindekiler listesi ile kitabımızın üçüncü bölümünde yer alan içindekiler listesi aynıdır. Eğitim kitabındaki her alt başlıkta yer alan konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için her konu ve alt başlık için yeterli olduğunu düşündüğümüz sayıda soru hazırlanmıştır. Soruların cevaplarının daha iyi anlaşılması amacıyla, o konunun sorularından hemen sonra çözüm stratejilerine, karar ağacı şemalarına, soruya ilişkin güncel mevzuata ve ilgili konu ile ilgili eğitim kitabındaki bilgilere güncel mevzuatla ilişkisi -varsa aralarındaki çelişkiler düzeltilerek- kurularak, TAEKK kısaltması ön başlığı ile bu kitapta yer verilmiştir. Kitabın bu bölümünde sınav konularına yeni eklenen Taraf Vekilliği konusuna 14. Modülde yer verilmiştir. Bu kitap dışındaki, hali hazırda piyasada yayınlanmış hiçbir kaynakta bu bölümdeki konular bu detayda ele alınmamıştır.

Kitabın dördüncü bölümünde; 2022 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi ve buna ilişkin sorulara yer verilmiştir.

Kitabın beşinci bölümünde ise; deneme sınavlarına yer verilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce bu kitabın beşinci bölümünde yer alan deneme sınavlarından herhangi birini, ikisini veya üçünü çözmeye çalışınız. Cevaplarınızı başka bir kağıda yazınız. Verdiğiniz cevapların tamamı yanlış olsa bile üzülmeyiniz; zira bu ön test, sizin başlangıçtaki bilgi seviyenizi ölçmek amacıyla yapılmış bir çalışmadır. Kitabımızın tamamına bir kez çalıştıktan sonra tekrar aynı test veya testleri (deneme sınavları) son test amaçlı bir kez daha cevaplamaya çalışınız. İlk verdiğiniz cevaplarla sonraki cevaplarınızı karşılaştırınız. Çözemediğiniz soruların olduğu konulardaki testleri tekrar çözüp, gerekirse eğitim kitabından ilgili konuyu bir kez daha okuyunuz. Bu kitabı üç kez okuduktan sonra deneme sınavlarındaki soruların tamamını cevaplandırabildiğinizi göreceksiniz. Daha da önemlisi arabuluculuk müessesesine tüm detayları ile hakim olacaksınız. Bu kitap, Arabuluculuk sınavına bizimle hazırlanan adayların %100 başarısı hedeflenerek hazırlanmıştır.

Kitapta nadiren de olsa, soruların birebir olmasa da farklı sözcüklerle tekrarlandığını göreceksiniz. Bunun iki nedeni vardır: Bunlardan birincisi; bu kitapta öğretim yöntemi olarak programlı öğretim yöntemlerinden küçük adımlar sistemi kullanılarak hazırlandığı için, bu yöntemin sistematiği nedeniyle sorular ve mevzuat ilişkili olduğu farklı bölümlerde tekrar edilerek pekiştireç olarak kullanılmıştır. İkinci nedeni ise; kitapta önce Kanun ve Yönetmeliğin her maddesine ayrı bir bölümde soru yazılması, arkasından da sınavda konularından sorumlu olduğunuz ve bu kitapta temel kaynak olarak kabul edilerek soru hazırlanan, Temel Arabuluculuk Eğitimi Katılımcı kitabının 12. Modülündeki Arabuluculuk Mevzuatı bölümünde Kanun ve Yönetmelik maddelerine atıfta bulunularak yer verilmesidir. Bu durum, sizin mevzuatı daha belirgin bir şekilde, akılda kalıcı olarak öğrenmeniz için kurgulanmıştır.

Bu kitabı dikkatlice çalıştığınızda testlerini çözdüğünüz her konuyu çok iyi bir şekilde öğrendiğinizi fark edeceksiniz. Ezbere dayalı bir öğrenme yerine, arabuluculuk müessesesinde aşamaların mantığının neler olduğu, çözüm stratejisi, tablolar ve mantıksal karar ağaçlarına yer verilerek anlatılmıştır.

Sonuç olarak yukarıda belirtilen çalışma yöntemlerine uyarak çalışan arabulucu adayları sınavda kesinlikle başarılı olacaktır. Kitabın son bölümündeki I.Deneme Sınavı, 2019 yılındaki Arabuluculuk Sınavında sorulan soruların konuları baz alınarak hazırlanmıştır. Bu size sınav hakkında genel bir fikir verecektir. Ancak, bu sınavın ilk sınavdan daha zor olacağını ve sınavın ÖSYM tarafından yapılacağını ve daha dikkatli çalışmanız gerektiği belirtmek istiyorum.

Bu sınavın gireceğiniz son arabuluculuk sınavı olması temennisi ile tüm okurlarııza saygılarımı sunuyorum.

Abdulkadir ANAÇ

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar