7226 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler Bağlamında Karşılıksız Çek Suçu ve İnfazın Durdurulması Süreci

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Halil ÇİFTÇİ - İdris AY
ISBN: 9786257088190
267,30 TL 297,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Halil ÇİFTÇİ, İdris AY
Baskı Tarihi 2020/05
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

7226 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler Bağlamında Karşılıksız Çek Suçu ve İnfazın Durdurulması Süreci

İdris AY, Halil ÇİFTÇİ

2020/05 1. Baskı, 225 Sayfa

ISBN 978-625-708-819-0

Çek, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de ticari hayatın vazgeçilemeyen ve yaygınlığını koruyan bir ödeme vasıtasıdır. Uygulamada sahip olduğu bu yaygınlıktan ve önemden ötürü, değişen ekonomik koşullara bağlı olarak çek mevzuatı zaman zaman değişikliğe uğramaktadır.

Ekonomide yaşanan olumsuz durumlar, ödemeler dengesine de etki etmekte; bunun sonucu olarak ödeme zorlukları doğmaktadır. Bu bağlamda, tüm dünya Covid-19 olarak adlandırılan bulaşıcı bir virüs ve bu virüsün neden olduğu olumsuz sonuçlarla mücadele etmektedir. İnsanların hayatlarını kaybetmesine ek olarak çok büyük ekonomik felakete sebebiyet veren bu durum, ödemelerin yerine getirilmesini zorlaştırmaktadır. Doğal olarak, çek keşide etmiş kişiler de ödemelerde zorlandıklarından, keşide etmiş oldukları çeklerin karşılıksız çıkma durumu artmaktadır.

Kanun koyucu, virüsün neden olduğu ekonomik zorlukları mümkün olan en az hasarla atlatmak için bir takım yasal düzenlemelere başvurmaktadır. Bunun sonucu olarak, 26/03/2020 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7226 sayılı Kanunla Çek Kanununa eklenen Geçici 5. madde uyarınca, 24/03/2020 tarihine kadar işlenen karşılıksız çek keşide etme suçundan dolayı verilen adli para cezalarının infazının durdurulması öngörülmüştür. Çek Kanunu’na eklenen Geçici 5. madde hükmünde, infazın durdurulması ve sonrasında keşidecinin yükümlülükleri düzenlenmiştir.

Elinizdeki bu eserde, önemli bir kıymetli evrak olan çek ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra, karşılıksız çek keşide etme suçu ve sonuçları açıklanmıştır. Daha sonra, söz konusu 7226 sayılı Kanunla getirilen infazın durdurulması ve diğer hususların açıklamasına yer verilmiştir. Bu bağlamda mahkemelerce ve taraflarca yapılması gerekenler ile infazı durdurma kararının sonuçları üzerinde detaylı şekilde durulmuştur. Özellikle ödenmesi gereken peşinat ve taksitlerin usulü ve getirilen düzenlemedeki eksiklikler ile yanlış anlamlara yol açabilecek yönler üzerinde durulmuş ve konuya ilişkin değerlendirmelerimize yer verilmiştir.

Kitabın sonunda, çeşitli dilekçe ve karar örnekleri ile ilgili mevzuata yer verilmiştir.


Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.