Haksız Rekabet Hukuku Bağlamında Genel İşlem Koşulları

Yayınevi: Aristo Yayınları
Yazar: Aybüke UZUNPINAR TÜFEK
ISBN: 9786257067959
Stok Durumu: Tükendi
67,50 TL 75,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Aybüke UZUNPINAR TÜFEK
Baskı Tarihi 2021/03
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 82

Genel işlem koşulu içeren sözleşmeler, sanayi devriminin ardından ekonomik ve ticari hayatın hızla gelişmesiyle hayatımıza girmiştir.


Güçlü olan taraf lehine müzakere edilmeksizin imzalanan sözleşmeler, sözleşme özgürlüğünü sınırlayıcı ve taraflar arasındaki hak ve menfaat dengesini bozucu bir hal aldığından, zayıf tarafın korunması adına hukuki düzenlemelerin getirilmesi şart olmuştur. Özellikle sözleşmenin karşı tarafına nazaran daha güçlü konumda olan tacir, genel işlem koşulları sayesinde kendi lehine düzenlemeler getirerek sorumluluğunu sınırlandırmakta, rakiplerine oranla pazarda haksız bir avantaj elde etmektedir.


Yasa koyucu, rekabet ilişkisindeki bu adil olmayan durumun önüne geçerek; dürüst rekabet ortamının varlığını sürdürmek istemiş ve genel işlem koşulları bakımından Türk hukukunda çift yönlü korumaya gidilmiştir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 20. ve 25.maddeleri arasında düzenlenen genel işlem koşullarının yanı sıra, aynı zamanda çalışmamızın konusunu da oluşturan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m.55/1/f’de “Dürüstlük Kuralına Aykırı Genel İşlem Koşulu Kullanmak Suretiyle Haksız Rekabet” haksız rekabet hallerinden biri olarak düzenlemiştir.


Bu kitap, benim ilk yazılı eserim olduğundan, oldukça heyecanlı ve endişeli olduğumu belirtmek isterim. Hukuk fakültesinden bu yana bilgi ve tecrübelerinden yararlandığım; bu çalışmamın başından beri ilgi ve desteğini esirgemeyen sevgili hocam Doç. Dr. Umut Yeniocak’a, hayatımın her evresinde bana destek olan sevgili Eray’a ve tüm eğitim hayatım boyunca benden maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen sevgili anne, baba ve ananeme teşekkürü borç bilirim.


Ayrıca, bu çalışmanın kitap olarak yayınlanmasını faydalı bulan ve dolayısıyla yayımlanmasına destek olan Aristo Yayınevi yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür ederim. Tüm meslektaşlarıma faydalı olmasını temenni ederim.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar