Yasama, Yürütme ve Yargı Organları Arasındaki Modern İlişkiler

Yayınevi: Seçkin Yayınları
Yazar: Türker ERTAŞ
ISBN: 9789750289804
342,00 TL 380,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Türker ERTAŞ
Baskı Tarihi 2024/01
Baskı Sayısı 4
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Kuvvetler Ayrılığı İlkesi Bağlamında
Yasama, Yürütme ve Yargı Organları Arasındaki Modern İlişkiler
Dr. Türker ERTAŞ
2020/09 3. Baskı, 468 Sayfa
ISBN 978-975-02-6335-4
Çalışmanın konusunu kuvvetler ayrılığı ilkesi bağlamında modern anayasal düzenlerde yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki ilişkiler oluşturmaktadır. Bu kapsamda bu ilkeye dayanan modern anayasal düzenlerde ki denetleme ve denge mekanizmaları ile işbirliği ve koordinasyon araçları fonksiyonel, kurumsal ve şahsi kuvvetler ayrılığı ilkeleri bağlamında incelenmektedir. Kitapta, temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olduğu anayasal bir devlet için hayati öneme sahip olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin anlamının ve modern dünyadaki uygulamalarının ne şekilde olduğu ortaya konulmaktadır.

Kuvvetler ayrılığı ilkesi, zaman içerisinde hem teorik hem de pratik düzlemde birtakım modifikasyonlara maruz kalmış ve evrime uğramıştır. Yine her anayasal devlet, anayasal belgelerinde kendi kuvvetler ayrılığı uygulamasına yer vermiştir. Bu ilkenin mutlak ve tek bir formülasyonu bulunmamaktadır.

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin amacı, anayasal/sınırlı devletin ve dengeli yönetimin sağlanmasıdır. Çalışmada esas olarak "modern dünyada kuvvetler ayrılığı ilkesini referans alan anayasalar yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki ilişkileri ne şekilde düzenlemekte ve anayasal/sınırlı devlet ile dengeli yönetimi ne şekilde sağlamaktadır?" sorusuna yoğunlaşılmakta, bu soruya yanıt aranmakta ve bu hususta birtakım değerlendirmelere ve önerilere yer verilmektedir.

Eserde, Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız, Hollanda ve Türk anayasal düzenlerindeki yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki ilişkiler kuvvetler ayrılığı ilkesi bağlamında incelenmektedir. Bu şekilde kuvvetler ayrılığı ilkesinin anlamının, öneminin, modern dünyadaki uygulamalarının daha iyi bir şekilde anlaşılmasının sağlanması hedeflenmektedir.

Konu Başlıkları
Kuvvetler Ayrılığı İlkesi
Kuvvetler Ayrılığı İlkesinin Fikri Temelleri, Anlamı, Hukuki Sonuçları, Anayasal Belgelere Yansıması, Saf ve Modern Görünümleri
Amerikan, İngiliz, Alman, Fransız, Hollanda ve Türk Anayasal Düzenlerinde Yasama, Yürütme ve Yargı Organları Arasındaki Modern İlişkiler


Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar