Tam Yargı Davalarında

Zarar Kavramı ve Tazminat Hesabı

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Ömer ŞEN
ISBN: 9786257595360
231,30 TL 257,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Ömer ŞEN
Baskı Tarihi 2021/06
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 231

Uğranılan zararın tazmin edilebilir olup olmadığı, idarenin zarardan sorumlu olup olmadığının tespitinin dava açılmadan önce yapılması, davanın kabul edilip edilmeyeceği konusunda davacılara yol gösterici olacaktır. Zarar vasfını taşımayan mağduriyetlerin tazmini istenilse de ortada bir zarar bulunmadığından davanın reddine karar verilecektir.

İdari işlem veya eylem nedeniyle zarar görülmesi durumunda, öncellikle bu zararın kesin olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Zararın, mevcut bir zarar mı yoksa ileriye yönelik henüz gerçekleşmemiş bir zarar mı olduğunun bilinmesi gerekir. Henüz gerçekleşmemiş bir zarar ise, hayatın olağan akışına göre gerçekleşmesi normal olan müstakbel bir zarar mı yoksa gerçekleşmesi bir riske bağlı olan muhtemel bir zarar mı olduğunun tespiti önemlidir. Çünkü zarar müstakbel bir zarar ise tazmin edilecek, muhtemel bir zarar ise tazmin edilmeyecektir.

Kişilerin ne tür bir zarara uğradığının tespit edilmesinden sonra, bu zarar karşılığında hangi tazminatları talep edebileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Kişiler, daha fazla zarara uğrasa bile, hangi tazminat türlerini talep edebileceklerini bilmezler ise, taleple bağlılık ilkesi uyarınca, uğradığı zarardan daha azını tazminat olarak alabileceklerdir. Örneğin, idari bir eylem nedeniyle, taksicinin kendisi ve aracı zarar görse, taksici olan kişi aracı çektirmek için ve aracın tamiri için ödeme yapsa, kendisinin tedavisi için masraflar yapsa, bu süreçte elde edeceği gelirden yoksun kalsa, zararlarının tazmin edilebilmesi için açtığı davada bu zararların hepsini talep etmesi gerekmektedir. Yalnızca aracın tamir masrafları ve yoksun kaldığı kâr için dava açarsa, yalnızca tamir masraflarının ve elde edilemeyen gelirinin ödenmesine hükmedilecektir. Tam yargı davalarında taleple bağlılık ilkesi geçerli olduğundan, diğer zararlar hâkim tarafından tespit edilse bile, talep edilmediğinden ödenmesine hükmedilemeyecektir. Aracın çekilmesi için yapılan masrafların ve tedavi masraflarının ödenebilmesi için talep edilmesi gerekmektedir. Kişilerin bunu talep edebilmesi, uğradığı zarar karşılığında hangi tazminat türlerini talep edebileceğini bilmesine bağlıdır.

Bazen dava açılırken ne tür tazminat kalemleri talep edildiği belirtilmeksizin, yalnızca maddi tazminata hükmedilmesi istenilmektedir. Bu durum, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Talep edilen tüm tazminat nedenlerinin ayrı ayrı belirtilmesi gerekmektedir. Belirtilmeden açılan davalar ya dilekçe ret kararıyla sonuçlanmakta ya da kişilerin uğradığı zararın tamamını alamamasına neden olmaktadır.

Ağır bedensel zararlara uğranılması ve destekten yoksun kalınması durumunda ne tür tazminat kalemlerinin talep edilebileceği yanında, kimlerin bu tazminatı talep edebileceğinin de bilinmesi önem arz etmektedir. Ağır olmayan bedensel zararlar halinde yalnızca zarara uğrayan kişi manevi tazminat talep edebilecek iken, ağır bedensel zararlara uğranılması durumunda zarara uğrayan kişinin yakınları da manevi tazminat talep edebileceklerdir. Ağır bedensel zararlara uğrayan kişilerin manevi tazminat talep edebilme hakkı bulunduğunu bilmesi gerekmektedir. Destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecek kişilerin tespiti önemlidir. Destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı olmayan kişilerin, tazminat talep etmesi halinde davası reddedilecek; destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı olduğu halde kişilerin tazminat talep etmemesi halinde ise, uğranılan zarar tazmin edilmemiş olacaktır. Örneğin, kardeşlerin kural olarak birbirine destek olmayacağı kabul edildiğinden, kardeşlerin birbirinin destekten yoksun kalması nedeniyle açılan davalar reddedilmektedir. Kural böyle olmakla birlikte, bunun aksi kanıtlanabilecektir. Anne ve babasının ölmesi nedeniyle küçük kardeşine bakan abisinin ölümü nedeniyle, küçük kardeş destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilecektir. Yalnızca bu hususun kanıtlanması gerekmektedir. Bu yönde iddialar ve kanıtlar ortaya konulmaksızın kardeşin ölümü nedeniyle açılan tazminat istemli davalar reddedilmektedir. Gerçek desteklik durumunun kanıtlanması durumunda destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebileceğini bilmeyen örnekteki küçük kardeş, dava açmaz ise destekten yoksun kalma tazminatından mahrum kalacaktır. Destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı olmayan, örneğin damadı ile arasında gerçek desteklik ilişkisi bulunmayan kayınbaba, damadının ölümü nedeniyle destekten yoksun kalma tazminatı talep edemeyeceğinden, destekten yoksun kalma istemiyle tam yargı davası açsa da davası mahkeme tarafından reddedilecektir.

Zararın nasıl hesaplandığı en azından yüzeysel olarak bilinirse, kişiler uğradığı zararı aşağı yukarı hesaplayabilecektir. Kişiler, zararın hesabını yapan bilirkişilerin doğru hesap yapıp yapmadıklarını kontrol edebilme imkânına sahip olacaklardır. Zararın ya da tazminatın yanlış hesaplanması durumunda, itiraz ederek ek rapor alınmasını sağlayabileceklerdir. Mahkemeler tarafından, hatalı hesaplanan bilirkişi raporu esas alınarak karar verilebilmekte, bu durum üst mahkeme tarafından fark edilmesiyle karar bozulmakta ve yeniden karar verilinceye kadar yargılama süresi epey uzamış olmaktadır. Bu durumun önüne geçilebilmesi için kişilerin zararın / tazminatın nasıl hesaplandığını en azından yüzeysel olarak bilmeleri gerekmektedir.

Kişiler, ne kadar zarara uğradığı konusunda bilgi sahibi olmaksızın, çok düşük miktarda ya da çok yüksek miktarda dava açmaları durumunda hak kaybına uğrayabilmektedirler. Örneğin, çok düşük miktarda dava açılması durumunda 2020 yılı için 7.000,000 TL'nin altındaki tam yargı davaları bakımından karar kesin olduğundan, mahkeme tarafından hatalı karar verilse bile kanun yolu kapalı olacaktır. Kişiler çok düşük miktarda (2020 yılı için 7.000,000 TL'nin altında) talepte bulunmaları ile kanun yoluna başvurma haklarını kaybetmektedirler. Mahkeme kararı hatalı olsa bile, karar kesin olduğundan kanun yollarına başvurulamayacaktır. Zarar miktarı bilinmeyip zarardan çok fazla talepte bulunulması halinde ise dava kısmen kabul kısmen ret ile sonuçlanacağından hem yüksek vekalet ücreti ödemek hem de yargılama giderlerinin bir kısmını karşılamak zorunda kalacaklardır.

Zarar kavramının tanımı, unsurları ve oluşan zararın nasıl hesaplanacağı hususunda Anayasa'da ve kanunlarda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Yasal düzenlemelere konu olmayan bu alan, doktrin ve yargı kararlarıyla doldurulmaya çalışılmaktadır. İdare hukuku kaynaklarında da zararın tazmini ve hesaplanmasına ilişkin ayrıntılı bilgiler yer almamaktadır. Kitapta zararın ne olduğu, idarelerin hangi zarar türlerini karşılamakla yükümlü olduğu, uğranılan zararlar nedeniyle hangi tür tazminatın talep edilebileceği, zararın ve tazminatın nasıl hesaplanacağı konularına değinilecektir.

Kitabın ilk bölümünde zararın tanımı, özellikleri ve zarar türlerine yer verilmiştir. Burada idarelerin hangi zarar türlerinden sorumlu olduğu açıklanmıştır. İkinci bölümde, meydana gelen zarar nedeniyle talep edilebilecek tazminat türlerine yer verilerek oluşan zarar nedeniyle hangi tazminat türlerinin talep edilebileceği açıklanmıştır. Son bölümünde ise zararın ve tazminatın ne şekilde hesaplanacağı konusu üzerinde durulmuştur. Kitabımızdaki konuların işlendiği İdare Hukuku kaynaklarında genellikle 1990-2000 yıllarına ait Danıştay kararlarından örnekler verilmektedir. Kitabımızda 2015–2020 yıllarına ilişkin yüzden fazla güncel Danıştay kararına yer verilmiştir.

ÖNSÖZ ...................................................................................................................... 5

İÇİNDEKİLER.............................................................................................................. 9

TABLOLAR LİSTESİ................................................................................................... 13

KISALTMALAR......................................................................................................... 15

GİRİŞ ....................................................................................................................... 17


BİRİNCİ BÖLÜM

GENEL OLARAK ZARAR KAVRAMI


I. ZARARIN TANIMI.......................................................................................21

II. ZARARIN ÖZELLİKLERİ................................................................................27

A. KESİN OLMALI ........................................................................................... 28

B. HUKUKEN KORUNAN BİR MENFAATE YÖNELİK OLMALI........................... 30

C. PARAYLA ÖLÇÜLEBİLİR NİTELİKTE OLMALI ............................................... 31

D. ÖZEL - OLAĞANDIŞI - ANORMAL OLMALI ................................................. 34

III. ZARAR ÇEŞİTLERİ .......................................................................................37

A. MADDİ ZARAR - MANEVİ ZARAR............................................................... 37

B. ŞAHSA VERİLEN ZARAR - EŞYAYA (MALA) VERİLEN ZARAR ....................... 43

C. GERÇEK (FİİLİ) ZARAR - YOKSUN KALINAN KÂR......................................... 45

D. DOĞRUDAN ZARAR - DOLAYLI ZARAR - YANSIMA ZARAR......................... 48

E. MEVCUT ZARAR - MÜSTAKBEL ZARAR - MUHTEMEL ZARAR.................... 57

E. SOYUT ZARAR - SOMUT ZARAR................................................................. 60


İKİNCİ BÖLÜM

TALEP EDİLEBİLEN TAZMİNAT TÜRLERİ


I. GENEL OLARAK..........................................................................................63

II. MADDİ TAZMİNAT ....................................................................................65

A. VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLALİ NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT............. 65

1. Tedavi Giderleri.................................................................................. 67

2. Çalışma Gücünün Azalması ya da Yitirilmesinden Doğan Kazanç

Kaybı................................................................................................... 70

a. Çalışma gücünün geçici olarak kaybı ........................................... 72


10 İçindekiler

b. Çalışma gücünün sürekli kaybı .................................................... 73

3. Ekonomik Geleceğin Sarsılmasından Doğan Kayıplar ........................ 79

B. ÖLÜM NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT...................................................... 81

1. Destekten Yoksun Kalma Tazminatı................................................... 82

a. Destekten Yoksun Kalma Tazminatının Hukuki Niteliği............... 86

b. Destek Kavramı ........................................................................... 88

c. Destekten Yoksun Kalma Tazminatından Yararlanacak

Kişiler........................................................................................... 95

aa. Anne ve Babanın Çocuklara Destek Olması Durumu ......... 95

bb. Çocukların Anne ve Babaya Destek Olması Durumu.......... 97

cc. Eşlerin Birbirine Destek Olması Durumu.......................... 101

dd. Nişanlıların Birbirine Destek Olması Durumu .................. 103

ee. Nikahsız Birlikte Yaşayanların Birbirine Destek Olması

Durumu ............................................................................ 104

ff. Kardeşlerin Birbirine Destek Olması Durumu .................. 106

gg. Diğer Kişilerin Durumu..................................................... 108

2. Tedavi Giderleri ............................................................................... 109

3. Cenaze Giderleri .............................................................................. 110

4. Gelirden Mahrumiyet ...................................................................... 112

C. MALA VERİLEN ZARARLAR NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT .................... 112

1. Malın Telef (Yok) Olması.................................................................. 114

2. Malın Hasara Uğraması.................................................................... 115

D. KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT.................... 116

III. MANEVİ TAZMİNAT .................................................................................117

A. GENEL OLARAK ....................................................................................... 117

B. ÖLÜM NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT .................................................. 122

C. VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLALİ NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT ........ 124

D. KİŞİLİK HAKLARININ İHLALİ NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT.................. 127

E. MALA VERİLEN ZARAR NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT......................... 129


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TAZMİNATIN HESAPLANMASI


I. ZARARIN TAZMİNİNE İLİŞKİN İLKELER.......................................................131

A. NAKDEN TAZMİN İLKESİ.......................................................................... 131

B. TALEPLE BAĞLILIK İLKESİ......................................................................... 133


İçindekiler 11

C. TAM TAZMİN İLKESİ ................................................................................ 137

D. SORUMLULUK NİSPETİNCE TAZMİN İLKESİ............................................. 139

II. TAZMİNAT HESABINA İLİŞKİN KRİTERLER ................................................. 140

A. YAŞAM TABLOLARI.................................................................................. 140

B. ZARAR SÜRELERİ ..................................................................................... 144

1. Destekten Yoksun Kalma Durumunda Zarar Süreleri....................... 144

a. Sağ Kalan Eş ve Nişanlıların Zarar Süreleri................................. 145

b. Anne ve Babanın Zarar Süreleri................................................. 148

c. Çocukların Zarar Süreleri........................................................... 152

d. Diğer Kişilerin Zarar Süreleri...................................................... 154

2. Vücut Bütünlüğünün İhlali Halinde Zarar Süreleri ........................... 157

C. TAZMİNAT HESAPLAMA METOTLARI...................................................... 160

D. ZARARIN HESAPLANMA TARİHİ .............................................................. 162

E. FAİZ ......................................................................................................... 163

III. MADDİ TAZMİNATIN HESAPLANMASI...................................................... 170

A. DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATININ HESAPLANMASI............... 171

1. Desteğin Gelirinin Belirlenmesi........................................................ 173

2. Destek Süresinin Belirlenmesi.......................................................... 178

3. Tazminatın Netleştirilmesi ............................................................... 180

a. Tazminatın Denkleştirilmesi ...................................................... 181

b. Tazminattan İndirim Yapılmasını Gerektiren Diğer

Nedenler.................................................................................... 188

4. Tazminatın Paylaştırılması ............................................................... 192

B. VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLALİ NEDENİYLE OLUŞAN MADDİ

TAZMİNATIN HESAPLANMASI................................................................. 205

C. MALA VERİLEN ZARAR NEDENİYLE OLUŞAN MADDİ TAZMİNATIN

HESAPLANMASI ...................................................................................... 215

IV. MANEVİ TAZMİNATIN HESAPLANMASI.................................................... 218

TABLOLAR............................................................................................................. 223

KAYNAKÇA............................................................................................................ 227

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.