Meclis Araştırması ve Görüşülen Meclis Araştırma Komisyonu Raporlarının Hukuk Devleti İlkesi Bakımından Değerlendirilmesi

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Mehmet Nuri GÜZEL
ISBN: 9786257277495
315,90 TL 351,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Mehmet Nuri GÜZEL
Baskı Tarihi 2020/11
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 319

Devlet, toplum ve bireylere ilişkin birçok konuda parlamentoda kararlar alınmakta ve parlamenterler bu yolla ortak amaçlar oluşturmaktadır. Parlamentolar siyasal sistemi oluşturan demokrasinin başlıca anayasal kurumlarından biridir. Temeli Osmanlı’daki mahalli idare meclislerine dayanan parlamento, 19’uncu yüzyılın son çeyreğinde Avrupa anayasalarından hareketle meydana getirilen Kanun-i Esasiyle teşkil olmuştur. Bununla birlikte parlamenter denetim yolları da oluşmuş, uygulanmaya başlanmıştır.

Çoğunlukla insan haklarının korunması, keyfi yönetimin önlenmesi ve yönetilenlere hukuki güvenlik sağlanması şeklindeki ilkelere dayanan Hukuk devleti, yargısal denetim vasıtasıyla devlet organlarının / faaliyetlerinin hukuka bağlılığının sağlandığı ve insan haklarının güvence altına alındığı devlettir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğu 1961 Anayasası ile kabul edilmiş ve 1982 Anayasasında bu ilke değiştirilemez hükümler içine alınmıştır.

Siyasal iktidarın kontrol altına alınması amacıyla ortaya çıkan tarihsel siyasal mekanizmalardan olan parlamento ve hukuk devleti kavramlarının özünü denetim olgusu oluşturmaktadır. Parlamenter denetim türlerinden biri de yönetimin / yürütmenin yasama organı tarafından denetlenmesi olan meclis araştırmasıdır. Bu çalışmada hukuk devleti ilkesi çerçevesinde meclis araştırması kurumu, görüşülen raporlar doğrultusunda ele alınmıştır. Çalışmamızda meclis araştırma komisyonu raporları incelenerek, meclis araştırmasının hukuk devleti ilkesiyle ilişkisinin olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

Ulusal literatürde Meclis Araştırmasına ilişkin ilk kapsamlı araştırma, Erdal Onar tarafından 1977 yılında yayınlanan “Meclis Araştırması” adlı çalışmadır. Meclis araştırmasının esas konu olarak ele alındığı bir diğer çalışma ise 2007 yılında hazırlanan bir yüksek lisans tezidir. İlgili çalışmada meclis araştırması Türk parlamento hukuku açısından değerlendirilmiştir. Çalışmamızı diğer incelemelerden farklı kılan temel nokta, meclis araştırması konusunun görüşülen komisyon raporları ile birlikte değerlendirilmesidir. Araştırma sonrası hazırlanan raporlar, araştırmanın sonucunu ve tespit edilen hususları ortaya koyar, araştırmayı maddi bir varlığa büründürür. Günümüze değin görüşülen meclis araştırma komisyonu raporlarının tamamı hakkında yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızı diğer incelemelerden farklı kılan başka bir nokta ise meclis araştırmasının hukuk devleti ilkesi çerçevesinde ele alınmasıdır.

Mevcut kaynakların değerlendirilmesi, raporların analiz edilerek sayısal verilerin oluşturulması ve bu verilerin yorumlanması çalışmamızda uygulamaya çalıştığımız yöntemdir. Bu doğrultuda anayasalar, kanunlar, içtüzükler, parlamento kararları, meclis tutanakları, internet kaynakları ve gazeteler taranmıştır.

Bu çalışma 3 bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Bu bölümler şunlardır: Birinci Bölüm: Parlamento, Parlamenter Denetim ve Hukuk Devleti, İkinci Bölüm: Osmanlı-Türkiye Anayasa Tarihinde Meclis Araştırması, Üçüncü Bölüm: Görüşülen Meclis Araştırma Komisyonu Raporlarının Hukuk Devleti İlkesi Bakımından Değerlendirilmesi.

Birinci bölümde parlamento, parlamenter denetim ve hukuk devleti kavramlarının tarihsel düşünsel arkaplanı teorik olarak incelenmiştir. Osmanlı-Türkiye anayasa tarihinde uygulanan parlamenter denetim yolları ele alınmış, doktrinde en çok vurgulanan unsurlardan hareketle hukuk devleti kavramı tanımlanmaya çalışılmış, çalışmamızda kullanacağımız hukuk devletinin temelleri tespit edilmiş, hukuk devleti ve parlamenter denetim ilişkisi incelenmiştir.

İkinci bölümde meclis araştırmasının teorik ve tarihsel arkaplanı verilmiştir. Ele alınan her dönemde ilgili anayasa ve içtüzük metinleri incelenmiş, ardından uygulamaya bakılmıştır. Anayasa ve içtüzüklerde meclis araştırması hakkında hüküm bulunmadığı durumlarda, parlamento hayatına ilişkin verilerin bulunacağı birincil nitelikte kaynaklar olan meclis tutanakları taranmıştır. Bulunan verilerden hareketle meclis araştırmasının ilgili dönemlerde ne anlama geldiği, ne şekilde gerçekleştirildiği, sonuçlarının ne olduğu belirlenmiştir.

Üçüncü bölümün ilk alt başlığında görüşülen meclis araştırması komisyonu raporları genel olarak değerlendirilmiştir. Görüşülen meclis araştırma komisyonu raporları Cumhuriyet Senatosu, Millet Meclisi ve TBMM’de görüşülen raporlar şeklinde tasnif edilmiştir. İncelenen raporlar çeşitli açılardan (önerge sahiplerine, konularına, dil ve sayfa sayılarına, genel kurulda bekleme sürelerine, çözüm önerisi sunup sunmadıklarına, yasama dönemlerine göre) örneklendirilerek analiz edilmiştir. Öncelikle Cumhuriyet Senatosu ve Millet Meclisi’nde görüşülen komisyon raporları verilmiş ve analiz edilmiştir. Ardından her iki mecliste görüşülen araştırma komisyonu raporları karşılaştırılmıştır. Sonrasında TBMM’de görüşülen komisyon raporları analiz edilmiştir. Ardından 1961 Anayasası ve 1982 Anayasası dönemlerinde görüşülen araştırma komisyonu raporları karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümün ikinci alt başlığında ise Cumhuriyet Senatosu, Millet Meclisi ve TBMM’de görüşülen araştırma komisyonu raporları örneklendirilerek hukuk devleti ilkesi açısından ele alınmıştır. Söz konusu raporların, yakın siyasi tarihteki yansımaları ve sonuçları vurgulanmıştır.

TEŞEKKÜR........................................................................................................................ 7

İÇİNDEKİLER .................................................................................................................... 9

ŞEKİLLER LİSTESİ............................................................................................................ 15

KISALTMALAR................................................................................................................ 17

GİRİŞ.............................................................................................................................. 19


BİRİNCİ BÖLÜM


PARLAMENTO, PARLAMENTER DENETİM VE


HUKUK DEVLETİ


1.1. PARLAMENTONUN DOĞUŞU ........................................................................... 24

1.2. PARLAMENTER DENETİM ................................................................................ 33

1.2.1. Parlamento Tarihimizde Soru .................................................................... 36

1.2.2. Parlamento Tarihimizde Genel Görüşme .................................................. 44

1.2.3. Parlamento Tarihimizde Gensoru.............................................................. 48

1.2.4. Parlamento Tarihimizde Meclis Soruşturması........................................... 52

1.3. HUKUK DEVLETİ............................................................................................... 59

1.3.1. Hukuk Devleti’nin Düşünsel Arka Planı...................................................... 59

1.3.2. Hukuk Devleti’nin Tarihsel Görünümleri ................................................... 62

1.3.3. Şekli ve Maddi Hukuk Devleti .................................................................... 67

1.3.4. Hukuk Devleti’nin İlkeleri .......................................................................... 68

1.3.5. Hukuk Devleti ve Parlamenter Denetim.................................................... 70


İKİNCİ BÖLÜM


OSMANLI - TÜRKİYE ANAYASA TARİHİNDE

MECLİS ARAŞTIRMASI


2.1. MECLİS ARAŞTIRMASININ TEORİK OLARAK ELE ALINIŞI ................................... 71

2.2. BİRİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE MECLİS ARAŞTIRMASI............................... 76

2.2.1. Birinci Meşrutiyet Döneminde Meclis Araştırmasının Tanımı ................... 77

2.2.2. Birinci Meşrutiyet Döneminde Meclis Araştırmasının Şekli, Konusu

ve Sonuçları ............................................................................................... 78


10 İçindekiler

2.3. İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE MECLİS ARAŞTIRMASI..................................81

2.3.1. İkinci Meşrutiyet Döneminde Meclis Araştırmasının Tanımı..................... 85

2.3.2. İkinci Meşrutiyet Döneminde Meclis Araştırmasının Şekli, Konusu

ve Sonuçları ............................................................................................... 87

2.4. BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ve 1921 ANAYASASI DÖNEMİNDE MECLİS

ARAŞTIRMASI...................................................................................................90

2.4.1. Büyük Millet Meclisi ve 1921 Anayasası Döneminde Meclis

Araştırmasının Tanımı................................................................................ 95

2.4.2. Büyük Millet Meclisi ve 1921 Anayasası Döneminde Meclis

Araştırmasının Şekli, Konusu ve Sonuçları................................................. 96

2.5. 1924 ANAYASASI DÖNEMİNDE MECLİS ARAŞTIRMASI......................................97

2.5.1. 1924 Anayasası Döneminde Meclis Araştırmasının Tanımı ..................... 104

2.5.2. 1924 Anayasası Döneminde Meclis Araştırmasının Şekli, Konusu ve

Sonuçları.................................................................................................. 106

2.6. MİLLİ BİRLİK HÜKÜMETİ DEVRESİNDE MECLİS ARAŞTIRMASI .........................108

2.6.1. Milli Birlik Komitesi İçtüzüğüne Göre Meclis Araştırması ........................ 110

2.6.2. Temsilciler Meclisi İçtüzüğüne Göre Meclis Araştırması ......................... 111

2.6.3. Kurucu Meclis İçtüzüğüne Göre Meclis Araştırması ................................ 113

2.7. 1961 ANAYASASI DÖNEMİ .............................................................................113

2.7.1. 1961 Anayasası Döneminde Meclis Araştırması...................................... 115

2.7.1.1. Türkiye Büyük Millet Meclisinde Meclis Araştırmasının

Tanımı, Şekli, Konusu ve Sonuçları................................................. 115

2.7.1.2. Millet Meclisinde Meclis Araştırmasının Tanımı, Şekli,

Konusu ve Sonuçları ....................................................................... 116

2.7.1.3. Cumhuriyet Senatosunda Meclis Araştırmasının Tanımı,

Şekli, Konusu ve Sonuçları.............................................................. 119

2.8. MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ DÖNEMİ ................................................................123

2.8.1. Milli Güvenlik Konseyi Döneminde Meclis Araştırması ........................... 126

2.9. 1982 ANAYASASI DÖNEMİ .............................................................................127

2.9.1. 1982 Anayasası Döneminde Meclis Araştırması...................................... 132

2.9.1.1. 1982 Anayasası Döneminde Meclis Araştırmasının Tanımı,

Şekli, Konusu ve Sonuçları.............................................................. 133

2.9.1.2. 1982 Anayasası Dönemindeki Meclis Araştırması

Mekanizmasının Değerlendirilmesi ............................................... 136


İçindekiler 11


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


GÖRÜŞÜLEN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU RAPORLARININ

HUKUK DEVLETİ İLKESİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


3.1. GENEL DEĞERLENDİRME ................................................................................141

3.1.1. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporları .................................................................................................. 142

3.1.1.1. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Konularına Göre Değerlendirilmesi...........................142

3.1.1.2. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Dil ve Sayfa Sayılarına Göre Değerlendirilmesi .........145

3.1.1.3. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Senatoda Bekleme Sürelerine Göre

Değerlendirilmesi............................................................................145

3.1.1.4. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Çözüm Önerisi Sunup Sunmadıklarına Göre

Değerlendirilmesi............................................................................146

3.1.2. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporları ............... 147

3.1.2.1. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Önerge Sahiplerine Göre Değerlendirilmesi.............147

3.1.2.2. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Konularına Göre Değerlendirilmesi...........................149

3.1.2.3. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Dil ve Sayfa Sayılarına Göre Değerlendirilmesi .........152

3.1.2.4. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Genel Kurulda Bekleme Sürelerine Göre

Değerlendirilmesi............................................................................153

3.1.2.5. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Çözüm Önerisi Sunup Sunmadıklarına Göre

Değerlendirilmesi............................................................................154

3.1.2.6. Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Yasama Dönemlerine Göre Değerlendirilmesi .........155


3.1.3. Millet Meclisi Millet Meclisi’nde ve Cumhuriyet Senatosu’nda

Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının Karşılaştırılması .............. 157

3.1.3.1. Sayıları Bakımından Millet Meclisi’nde ve Cumhuriyet

Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması ...............................................................................157

3.1.3.2. Konuları Bakımından Millet Meclisi’nde ve Cumhuriyet

Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması ...............................................................................159


12 İçindekiler

3.1.3.3. Kullanılan Dil Bakımından Millet Meclisi’nde ve Cumhuriyet

Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması............................................................................... 160

3.1.3.4. Bekleme Süreleri Bakımından Millet Meclisi’nde ve

Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Karşılaştırılması ......................................................... 160

3.1.3.5. Çözüm Önerisi Sunmaları Bakımından Millet Meclisi’nde ve

Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Karşılaştırılması ......................................................... 161

3.1.4. Millet Meclisi’nde ve Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Bir Bütün Olarak Değerlendirilmesi ...................... 162

3.1.4.1. Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının Konularına

Göre Değerlendirilmesi .................................................................. 162

3.1.4.2. Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının Dil ve Sayfa

Sayılarına Göre Değerlendirilmesi ................................................. 163

3.1.4.3. Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının Bekleme

Sürelerine Göre Değerlendirilmesi ................................................ 163

3.1.4.4. Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının Çözüm

Önerisi Sunup Sunmadıklarına Göre Değerlendirilmesi................ 163

3.1.5. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporları .................................................................................................. 164

3.1.5.1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Önerge Sahiplerine Göre

Değerlendirilmesi ........................................................................... 164

3.1.5.2. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Konularına Göre Değerlendirilmesi....... 165

3.1.5.3. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Dil ve Sayfa Sayılarına Göre

Değerlendirilmesi ........................................................................... 169

3.1.5.4 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Genel Kurulda Bekleme Sürelerine

Göre Değerlendirilmesi .................................................................. 171

3.1.5.5. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Çözüm Önerisi Sunup

Sunmadıklarına Göre Değerlendirilmesi........................................ 172

3.1.5.6. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Yasama Dönemlerine Göre

Değerlendirilmesi ........................................................................... 173


3.1.6. 1961 ve 1982 Anayasaları Dönemlerinde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Karşılaştırılması ................................................ 175


İçindekiler 13

3.1.6.1. Konuları Bakımından 1961 ve 1982 Anayasaları

Dönemlerinde Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması ...............................................................................175

3.1.6.2. Kullanılan Dil Bakımından 1961 ve 1982 Anayasaları

Dönemlerinde Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması ...............................................................................176

3.1.6.3. Bekleme Süreleri Bakımından 1961 ve 1982 Anayasaları

Dönemlerinde Görüşülen Araştırma Komisyonu Raporlarının

Karşılaştırılması ...............................................................................177

3.1.6.4. Çözüm Önerisi Sunup Sunmadıkları Bakımından 1961 ve

1982 Anayasaları Dönemlerinde Görüşülen Araştırma

Komisyonu Raporlarının Karşılaştırılması.......................................178

3.2. HUKUK DEVLETİ İLKESİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRME ...............................178

3.2.1. Cumhuriyet Senatosu’nda Görüşülen Araştırma Komisyonu

Raporlarının Hukuk Devleti İlkesi Bakımından Değerlendirilmesi ................... 179

3.2.2. Millet Meclisi’nde Görüşülen Meclis Araştırma Komisyonu

Raporlarının Hukuk Devleti İlkesi Bakımından Değerlendirilmesi ........... 186

3.2.3. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Görüşülen Meclis Araştırma

Komisyonu Raporlarının Hukuk Devleti İlkesi Bakımından

Değerlendirilmesi .................................................................................... 187

3.2.3.1. İnsan Haklarının Korunmasına Yönelik Raporların

Değerlendirilmesi............................................................................198

3.2.3.2. Keyfi Yönetimin Önlenmesine Yönelik Raporların

Değerlendirilmesi............................................................................203

3.2.3.3. Yönetilenlere Hukuki Güvenlik Sağlanmasına Yönelik

Raporların Değerlendirilmesi..........................................................207

SONUÇ......................................................................................................................... 211

KAYNAKÇA................................................................................................................... 223

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.