Klasik Dönem Osmanlı Hukukunda Kefalet

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Melikşah AYDIN
ISBN: 9786052645505
349,20 TL 388,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Melikşah AYDIN
Baskı Tarihi 2023/10
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 331

İnsanın olduğu yerde paranın, ticaretin ve borcun olmaması düşünülemez. Temel olarak bir teminat (garanti) müessesesi olduğu kabul edilen kefaletin tarihi bu sebeple çok eskilere dayanır. Bu çalışmada konu edilen İslam hukuku ve Osmanlı uygulamasından çok önce milattan önceki Mezopotamya ve Mısır’da kefalete benzeyen kurumlar bulunduğu açığa çıkmıştır. Ayrıca en eski dini metinlerden olan Tevrat’ta da kefaleten bahsedilmektedir.

Günümüzde genellikle tacirler arasında aranılan ve ihtiyaç duyulan kefalet müessesesi İslam hukukunda bugünkü vasfından çok daha yaygın ve efektif bir statüye sahiptir. Mala kefalet dışındaki şahsa kefaletin zamanın ihtiyaçlarına göre kullanımı, bugün hala Anglosakson hukuk sisteminde uygulanan kurumlara çok benzemektedir. Kefaletin bu anlamda daha etkili bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli hukuki düzenlemelere ışık tutması açısından bu çalışma önemlidir.

Kefaletin bütün yönleriyle, klasik dönem Osmanlı hukukunun tamamını kapsayacak bir şekilde konu edildiği bu çalışmanın tüm ilgililere faydalı olmasını dilerim.


Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.