Taşınmaz Malikinin Sorumluluğu

Yayınevi: Yetkin Yayınları
Yazar: Oğuzhan KARAHAN
ISBN: 9786050510089
212,50 TL 250,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Oğuzhan KARAHAN
Baskı Tarihi 2021/10
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 229

Taşınmaz Malikinin Sorumluluğu

Oğuzhan KARAHAN

Türk Medeni Kanunu m. 730 hükmünde belirtilen iki sorumluluk türü, birbirleriyle benzeşen ancak sebep ve sonuçları itibariyle ayrışan iki farklı temele dayanmaktadır. Gerçekten de, taşınmazların taşkınlık içerecek şekilde kullanılmaları ve şartları benzeşmekteyken ilk fıkrada hukuka aykırı eylemlerin sonuçları düzenlenmiş, ikinci fıkrada ise hukuka uygun eylemlerin sonuçları ve oluşan zararın denkleştirilmesi düzenlenmiş.

Çalışma da, TMK m. 730 hükmü bir bütün olarak ele alınmışsa da özellikle hukuka uygun ve kaçınılmaz nitelikteki taşkınlıkların uygulamada daha az rastlanıyor olmasının da etkisiyle konu yoğunluğu TMK m.730/l'de düzenlenen hukuka aykırı taşkınlıklar yönünde tercih edilmiş. Ayrıca, ikinci fıkranın düzenlediği esaslar olan yerel âdete (hukuka) uygun ve kaçınılmaz taşkınlıklar ile denkleştirme kavramı farklı çalışma konusu olacak kadar geniş ve tartışmalı noktalara da temas ettiğinden çalışmanın bu şekilde sınırlandırılmasının yerinde olacağı düşünülmüş.

Konu Başlıkları
Genel Bilgiler, Sorumluluğun Tarihsel Gelişimi, Hukuki Niteliği, Esasları İle Sorumluluğun Kapsamının Belirlenmesi Bağlamında Taşınmaz ve Taşınmaz Maliki Kavramları, Sorumluluğun Uygulama Alanı ve Benzer Sorumluklarla Karşılaştırılması
Taşınmaz Malikinin Sorumluluğunun Şartları
Taşınmaz Malikinin Sorumluluğunun Hukuki Sonuçları


Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.