Cinsel Suçlara İlişkin Yargıtay Değerlendirmeleri

Kısa Adli Tıp Sözlüğü Ekli Son Dönem Konsept Değişiklikleri ile
Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Gökhan TANERİ
ISBN: 9786257467124
270,00 TL 300,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Gökhan TANERİ
Baskı Tarihi 2021/08
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 588

Çalışmanın ilk baskısı üzerinden oldukça uzun bir zaman geçti. Bu çalışmadan sonra cinsel suçlarla ilgili çok sayıda tez, makale ve kitap çalışmaları çıktı. Bu çalışmaların gözden geçirilmesi gerekliydi. Ancak çalışmanın cinsel suçlarda delillerle sınırlanmış olması nedeniyle Yargıtay ve ilk derece mahkemesi kararlarına ağırlık verildi. Kavramsal ve gereksiz tartışmalardan kaçınıldı. Gereklilik ölçüsünde diğer kaynaklara yer verildi.

Bu çalışmanın çıkış noktası Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Bölüm başkanlığının yapmış olduğu sunumdu. Ancak sunucu heyet başkanlığının, çalışmanın ilk yayına çıkışında söz verilen desteğinin ulaşmaması nedeniyle ilk baskı, ulaşılan kitap, makale ve tez çalışmalarına göre hazırlandı. Söz konusu durum, adli tıbbın, adli uygulamalardan bağımsız çalışma çabası olarak değerlendirildi.

Bu çalışma uygulamada hakim ve savcı olarak çalışan bizzat yer alan bizlerin, gerek ilk derece gerekse kanun yolu aşamasında delilleri değerlendirmesine ilişkindir.

İkinci baskıda, Yargıtay kararlarında kullanılan ölçütlerin ayrı ayrı değerlendirmesine yer verilmiştir. Ceza hukuku alanında delillere ilişkin çalışmaların çok sınırlı olduğu bilinmektedir. Üstelik cinsel suçlara ilişkin delil değerlendirme çalışmaları konusunda çalışma ilktir. Bu çalışmanın her iki baskısı da bu amaca yönelmiştir.

Uygulamada cinsel suçlar suçun tarafları dışında duruşmayı yöneten hakim açısından da pek çok zorluğu beraberinde getirir. Duruşma öncesinde ve sırasında taraflar oldukça gergindir. Bu davranışlar duruşmaya ve duruşma sırası beklentisi sırasında yaşanan olaylara yansır. Ayrıca olayın hemen sonrasında yaşanan olaylar, kolluk, sağlık birimleri ya da yakın çevrenin yaklaşımları; suçun ortaya çıkması, delillerin toplanması ve değerlendirilmesi açısından çok fazla soruna neden olmaktadır.

18 yaşından küçük olan mağdur intihara teşebbüs etmiş, hastanede bulunduğu sırada beyanlarını alan polis memuru, mağdurun; kendisiyle evleneceğini söyleyen ve oral yoldan cinsel davranışlarda bulunan arkadaşının, arkadaşlıklarının bittiğini söylemesi üzerine bu yola başvurduğunu tespit etmişti. Cumhuriyet savcılığı eylemlerin mağdur rızası ile gerçekleşmesi nedeniyle TCK m. 104’te düzenlenen reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan kamu davası açmıştı.

Duruşma sırasında mağdura re’sen müdafi tayin edildi. İlk duruşmaya sanık ve mağdurun babası ile mağdur müdafi dışında katılan olmamıştı. Oldukça masum görünen sanık suçlamaları kabul etmemişti. Mağdur babasının ifadesi alındı. Olayı görmemişti. Olayı kızından öğrenmemiş, hastane polisinin tutmuş olduğu tutanaklardan ve iddianamenin tebliği üzerine öğrenmişti.

Duruşma bitirilirken mağdurenin usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen hazır olmadığı görüldü. İhzaren celp edilecekti. Bunu anlayan mağdurenin babası ayağa kalktı ve “Kızımı yeniden çağırmayın hakim bey ! Benim kızım bu olayları bir kez daha anlatmak zorunda kalırsa yine intihar eder ve bu defa kendisini kurtaramam” dedi. Mağdur müdafi olayın aydınlatılması açısından mağdurun ihzaren celbini talep etti ve mahkeme, sanığın üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığından beraat yönünde hüküm kurdu. Esasen belirtilen eylem TCK kapsamında suç teşkil eden bir eylem değildi.

İkinci olayda mağdur bir sağlık çalışanıydı. Sanık, sürekli olarak mağdura ait ayakkabı ya da terliklere, ayaklarının ne kadar güzel olduğu konusunda notlar bırakıyordu.

Bir gün mağdur eve geldiğinde, sanığın evine girdiğini ve yine notlar bıraktığını farketti. Eşi kolluğa telefon açtı ve olay mahalline gelerek parmak izi tespiti yapılmasını istedi. Kolluk, mesai saatleri olmaması nedeniyle ertesi gün aranılması halinde yardımcı olunacağını iletti. Ertesi gün yeniden aranan kolluk görevlileri, bu defa başka bir olay mahalline gitmeleri nedeniyle eve gelmelerinin mümkün olmadığını iletti. Üçüncü gün aranan kolluk görevlisi olayın üzerinden ne kadar zaman geçtiğini sordu. Üç gün olduğu cevabını aldığında, olayın üzerinden çok zaman geçtiğini, artık parmak izi tespitinin çok fazla anlamlı olmayacağını belirtti.

Mağdur ve eşi çareyi kapıya kamera yerleştirmekte buldular. Olay günü apartman otomatiği ışığında kapılarının önüne kadar gelen sanık, eğildiğinde yine ayakkabıların içerisine not bırakıldığını anladılar ve kapıyı açtıkları anda apartmanın üst katına kaçan sanığın arkasından koştular. Ancak sanık açık olan daire kapısından içeri girmişti bile.

Mağdur ve eşi kolluğu arayıp, polisi beklemeye başladılar. Bu sırada dairenin asıl sahibi olan eczacı hanım geldi. Mağdur kendisine, evine gitmemesini, kendisini sürekli taciz eden sanığın onun dairesine saklandığını söyledi. Eczacı hanım, olay yerine erkek arkadaşının gelmesinin iyi olacağını düşündü. Cep telefonuyla aradığı doktor olan erkek arkadaşı, dairede (suça konu olan dairede) olduğunu söyledi.

Duruşma sırasında yaşananları anlatan hem tanık hem de mağdur çokça ağladılar. Eczacı olan tanık, sanığı yazılarından teşhis ettiğini, mesleği gereği ona ait çok sayıda reçeteyi okuduğunu söyledi.

Olay örneklerini artırmak mümkün. Ancak bu iki olayla anlatılmak istenilen mahkemeler dışında gerçekleşen pek çok durumun, suçun sübutuna etki edebileceğidir.

Son derece özgün olduğu değerlendirilen çalışmada, ayrı bir başlık altında özellikle Yargıtay’da hakim olan delil yaklaşımları gözetilerek 2021 yılına ait değerlendirmeler ve onaylanan ilk derece mahkemesi kararlarına yer verilmiştir.

İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ.................................................................................................... 5

ÖNSÖZ............................................................................................................................. 9

İÇİNDEKİLER .................................................................................................................. 11


CİNSEL DOKUNULMAZLIĞA KARŞI SUÇLAR

BİRİNCİ BÖLÜM


I. GENEL OLARAK CİNSEL SUÇLAR ........................................................................ 23

II. CİNSEL SALDIRI SUÇU........................................................................................ 23

III. KORUNAN HUKUKİ DEĞER................................................................................ 24

IV. SUÇUN KONUSU ............................................................................................... 24

V. SUÇUN MADDİ UNSURU................................................................................... 25

a. Fail .................................................................................................................. 25

b. Mağdur ........................................................................................................... 26

c. Hareket ........................................................................................................... 29

V. SUÇUN MANEVİ UNSURU ................................................................................. 30

VI. SUÇUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ ŞEKİLLERİ .................................................................... 33

a. Teşebbüs......................................................................................................... 33

b. İştirak .............................................................................................................. 35

c. İçtima .............................................................................................................. 35

VII. SUÇA ETKİ EDEN NEDENLER.............................................................................. 36

a. Suçun Nitelikli Halleri...................................................................................... 36

i. Organ veya sair cisim sokulması.............................................................. 36

ii. Beden veya Ruh Bakımından Kendisini Savunamayacak Durumda

Bulunan Kişiye Karşı Cinsel Saldırı suçu................................................... 37

iii. Kamu Görevinin, vesayet veya Hizmet İlişkisinin Sağladığı Nüfuz

Kötüye Kullanılmak Suretiyle .................................................................. 42

iv. Üçüncü derece dahil, kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde

bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş

evlat edinen veya evlatlık tarafından işlenmesi hali, .............................. 47

v. Silâhla veya birden fazla kişi tarafından birlikte...................................... 49


12 İçindekiler

vi. Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddetin kasten yaralama

suçunun ağır neticelerine neden olması, TCK m. 102/4,......................... 50

vii. Bitkisel Hayata Girme ya da Ölüm........................................................... 51

viii. İnsanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda

bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle

işlenmesi, TCK m. 102/3-e....................................................................... 51

ix. İnsanlığa Karşı Suç ................................................................................... 52

VIII. HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ.......................................................................53

1. Mağdur Rızası.................................................................................................. 55

IX. KOVUŞTURMA-GÖREVLİ MAHKEME-SUÇUN YAPTIRIMI VE ZAMANAŞIMI.........58

a. Soruşturma-Kovuşturma................................................................................. 58

b. Görevli Mahkeme ........................................................................................... 77

c. Suçun Yaptırımı............................................................................................... 77

Ç. Zamanaşımı..................................................................................................... 79

ÖRNEK MAHKEME KARARLARI ........................................................ 80


İKİNCİ BÖLÜM

ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI


I. GENEL OLARAK..................................................................................................89

IV. SUÇUN MADDİ UNSURLARI ...............................................................................99

a. Fail................................................................................................................... 99

b. Mağdur ......................................................................................................... 100

c. Hareket unsuru ............................................................................................. 104

V. SUÇUN MANEVİ UNSURU................................................................................104

VI. SUÇUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ ŞEKİLLERİ...................................................................104

a. Teşebbüs....................................................................................................... 104

b. İştirak ............................................................................................................ 104

c. İçtima ............................................................................................................ 105

VII. SUÇA ETKİ EDEN NEDENLER.............................................................................105

VIII. KOVUŞTURMA-GÖREVLİ MAHKEME-SUÇUN YAPTIRIMI VE ZAMANAŞIMI.......105

a. Kovuşturma................................................................................................... 105

b. Görevli Mahkeme ......................................................................................... 111

c. Suçun Yaptırımı............................................................................................. 111

ç. Zamanaşımı................................................................................................... 113

ÖRNEK MAHKEME KARARLARI ...................................................... 113


İçindekiler 13


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

SARKINTILIK EYLEMİ


A. GENEL OLARAK................................................................................................121

B. 5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNU İLE SARKINTILIK EYLEMİNİN UNSURLARI .....122

C. SARKINTILIK SUÇUNA İLİŞKİN YARGITAY DEĞERLENDİRMELERİ .......................122


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

REŞİT OLMAYANLA CİNSEL İLİŞKİ


I. GENEL OLARAK................................................................................................133

II. SUÇLA KORUNAN HUKUKİ DEĞER....................................................................134

III. SUÇUN MADDİ UNSURLARI .............................................................................135

a. Fail ................................................................................................................ 135

b. Mağdur ......................................................................................................... 138

c. Hareket ......................................................................................................... 142

IV. SUÇUN MANEVİ UNSURU ................................................................................142

V. HUKUKA AYKIRILIK ..........................................................................................143

VI. SUÇUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ ŞEKİLLERİ ...................................................................144

a. Teşebbüs....................................................................................................... 144

b. İştirak ............................................................................................................ 144

c. İçtima ............................................................................................................ 145

VII. KOVUŞTURMA-GÖREVLİ MAHKEME-YAPTIRIM................................................146

a. Soruşturma ve Kovuşturma .......................................................................... 146

b. Görevli Mahkeme ......................................................................................... 149

c. Suçun Yaptırımı............................................................................................. 150

ÖRNEK YARGITAY KARARLARI ....................................................... 150

ÖRNEK MAHKEME KARARLARI ...................................................... 154


BEŞİNCİ BÖLÜM

CİNSEL TACİZ SUÇU


I. GENEL OLARAK................................................................................................175

II. SUÇLA KORUNAN HUKUKİ DEĞER....................................................................175

III. SUÇUN MADDİ UNSURLARI .............................................................................176

a. Suçun Faili..................................................................................................... 176

b. Suçun Mağduru............................................................................................. 176

c. Hareket ......................................................................................................... 177


14 İçindekiler

IV. SUÇUN MANEVİ UNSURU................................................................................180

V. SUÇUN NİTELİKLİ HALLERİ ...............................................................................180

VI. SUÇUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ ŞEKİLLERİ...................................................................182

a. Teşebbüs....................................................................................................... 182

b. İştirak ............................................................................................................ 183

c. İçtima ............................................................................................................ 183

VII. HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ.....................................................................188

VIII. KOVUŞTURMA, GÖREVLİ MAHKEME,, SUÇUN YAPTIRIMI VE DAVA

ZAMANAŞIMI ..................................................................................................190

a. Kovuşturma................................................................................................... 190

b. Görevli Mahkeme ......................................................................................... 192

c. Suçun Yaptırımı............................................................................................. 193

ç. Dava Zamanaşımı.......................................................................................... 194

d. İspat ve Sübuta İlişkin Özel Durum ............................................................... 194

ÖRNEK YARGITAY KARARLARI........................................................ 197

ÖRNEK MAHKEME KARARLARI ...................................................... 213


ALTINCI BÖLÜM


SON DÖNEM YARGITAY UYGULAMALARI ...............................................................219


YEDİNCİ BÖLÜM


İSPAT VE SÜBUTA İLİŞKİN YARGITAY KARARLARI


I. GENEL OARAK .................................................................................................231

II. BÖLÜM BAŞLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ .................................................231

III. DELİLLER VE ÖZELLİKLERİ.................................................................................235

AĞZINA SOKMA/ORAL ......................................................................................... 236

ARKADAŞLIK ......................................................................................................... 238

ARKADAŞLIK TEKLİFİ............................................................................................. 241

BAĞIRMA ............................................................................................................. 243

BEYANLARINA İTİBAR ........................................................................................... 246

BİYOLOJİK............................................................................................................. 254

BÜTÜN ARAŞTIRMALARA RAĞMEN ..................................................................... 259

CANLI TEŞHİS........................................................................................................ 263

CİNSEL AMAÇ/CİNSEL SAİK .................................................................................. 270

ÇELİŞKİLİ............................................................................................................... 272


İçindekiler 15

DEĞİŞEN İFADE..................................................................................................... 278

DNA İNCELEMESİ.................................................................................................. 284

DOKTOR RAPORU................................................................................................. 289

DOKUNMA ........................................................................................................... 294

DUHUL ................................................................................................................. 302

EKİMOZ ................................................................................................................ 306

ELASTİKİ ............................................................................................................... 310

ELLE...................................................................................................................... 312

EREKSİYON ........................................................................................................... 314

ERİTEM (HİPEREMİ).............................................................................................. 316

ESKİ YIRTIK ........................................................................................................... 318

ESNEK................................................................................................................... 323

ETEK ..................................................................................................................... 323

EVLENME VAADİ .................................................................................................. 326

FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ........................................................................................ 326

FİZİKSEL BULGU.................................................................................................... 328

FOTOĞRAF ........................................................................................................... 328

GENOTİP............................................................................................................... 331

GÖNÜLLÜ VAZGEÇME.......................................................................................... 333

HAKKANİYET......................................................................................................... 340

HATA .................................................................................................................... 341

HAVLU.................................................................................................................. 344

HAZIRLIK............................................................................................................... 344

HAZIRLIK HAREKETLERİ ........................................................................................ 346

HAYATIN OLAĞAN AKIŞI....................................................................................... 349

HUSUMET ............................................................................................................ 362

HTS KAYITLARI...................................................................................................... 362

HYMEN (Kızlık zarı)............................................................................................... 369

İÇTİMA ................................................................................................................. 371

İFTİRA ATMASI İÇİN SEBEP ................................................................................... 375

İHTİSAS DAİRESİ ................................................................................................... 378

İKRAR ................................................................................................................... 381

İLK İFADE .............................................................................................................. 388

İNTİKAL................................................................................................................. 389

İSTİKRARLI ANLATIM ............................................................................................ 392


16 İçindekiler

İŞTİRAK İRADESİ ................................................................................................... 400

KANAMA .............................................................................................................. 402

KANDIRMA ........................................................................................................... 406

KARŞI KOYMA....................................................................................................... 407

KAMERA ............................................................................................................... 409

KENDİ İFFET VE ONURU ....................................................................................... 415

KIZLIK ZARI ........................................................................................................... 416

KİLOT/KÜLOT........................................................................................................ 420

KUYTU .................................................................................................................. 422

LİVATA BULGUSU ................................................................................................. 423

MADDİ DELİL ........................................................................................................ 426

MAĞDUR/E RIZASI ............................................................................................... 427

MAZUR GÖSTERME.............................................................................................. 436

MOLEKÜLER ......................................................................................................... 441

MUAYANE ............................................................................................................ 442

MUAYENEYİ REDDETMESİ.................................................................................... 446

MUKAVEMET ....................................................................................................... 447

OKŞAMA............................................................................................................... 453

OLAYIN SICAĞI...................................................................................................... 459

PANTOLON........................................................................................................... 463

PARA KARŞILIĞI .................................................................................................... 468

PARMAK............................................................................................................... 469

PEÇETE ................................................................................................................. 475

PİJAMA................................................................................................................. 476

PSİKİYATRİST ........................................................................................................ 476

“SENİ SEVİYORUM” SÖZÜ .................................................................................... 477

SOYUT İDDİA ........................................................................................................ 479

SPERM.................................................................................................................. 481

SUÇTAN KURTULMAK .......................................................................................... 486

SÜBUT .................................................................................................................. 487

SÜRE GEÇTİKTEN.................................................................................................. 490

SÜRTÜNME .......................................................................................................... 491

SÜRÜNTÜ ............................................................................................................. 496

ŞÜPHEDEN SANIK YARARLANIR İLKESİ ................................................................. 500


İçindekiler 17

TANIĞININ BULUNMAMASI ................................................................................. 503

TATMİN AMACI .................................................................................................... 505

TENHA.................................................................................................................. 507

TEMAS.................................................................................................................. 509

TESPİT EDİLEMEMESİ ........................................................................................... 514

TEŞEBBÜS............................................................................................................. 515

TEŞHİS .................................................................................................................. 520

VİDEO KAYDI ........................................................................................................ 530

YALAMA ............................................................................................................... 532

YARDIM................................................................................................................ 533

YARDIM İSTEME ................................................................................................... 534

YAŞINA İTİRAZ ...................................................................................................... 534

YAŞ TASHİHİ ......................................................................................................... 536

YIRTIK -LASERASYON............................................................................................ 544

YÖNLENDİRİLEREK................................................................................................ 551

YÜZLEŞTİRME ....................................................................................................... 552

ZANNETMEK......................................................................................................... 559

ZİNCİRLEME SUÇ .................................................................................................. 559

ZORLA................................................................................................................... 560

SONUÇ ................................................................................................................. 561

KISA ADLİ TIP SÖZLÜĞÜ .............................................................................................. 563

KAYNAKÇA................................................................................................................... 585

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar