Hukuka Genel Giriş

Temel Kavramlar ve Kurumlar
Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Ergin ERGÜL
ISBN: 9786257467537
50,40 TL 56,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Ergin ERGÜL
Baskı Tarihi 2021/09
Baskı Sayısı 1
Boyut 13,5x21 cm (Roman Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 283

Üniversitelerimizde Hukukun Temel Kavramları, Hukuk Başlangıcı, Hukuka Giriş, Genel Hukuk Bilgisi ve Temel Hukuk gibi isimler altında konu ve kapsam olarak benzer dersler yer almaktadır. Hukuk Fakülteleri dışındaki bir kısım fakülteler ve yüksekokullarda da okutulan bu dersler, öğrencilerin toplumsal yaşam ve sosyal düzen içinde hukuk olgu ve kurumunun yerini, işlev ve önemini kavramasını amaçlamaktadır.

Öğrencilerimiz için bir ders notu olarak düşündüğümüz bu çalışmayı yaparken alana ilişkin yazılmış çok sayıda Türkçe eseri inceleyip yararlandığımız gibi Fransızca Hukuka Giriş ya da Hukuka Genel Giriş adı altında yazılmış eserleri de göz önüne aldık. Kitabın ismini de, özellikle dersin dönemlik oluşu ve ders saatinin azlığı nedeniyle konuların ancak genel hatları ile ayrıntılara girilemeden ele alınabileceğini dikkate alarak, kapsamını daha iyi yansıttığını düşündüğümüz Fransızca eserlerdeki « Hukuka Genel Giriş » başlığından ilham alarak koyduk.

Eserde, benzer kitaplardan farklı olarak Türkçe kavram ve kelimelerin, aynı anlamda kullanılan benzerlerine parantez içinde yer verdik. Bununla öğrencimizin bizim tercih ettiğimiz kelime yanında başka yazarlarca kullanılan kelimelere de aşina olmasını, böylece daha zengin bir kavram ve kelime dağarcığı edinmesini amaçladık. Ayrıca, birçok yerde temel kavramların parantez içinde İngilizce ve Fransızcalarına da yer verdik. Bununla bu iki dili belli ölçüde bilen öğrencilerimizin ders bittiğinde, hukukun temel kavramlarının İngilizce ve Fransızca karşılıklarını da kavramalarını amaçladık.

Diğer bir yenilik ise, daha önce « Yargı Etiği Dersleri » kitabımızdaki yöntemi burada da uyguladık. Buna göre, her bölümde mümkün olduğu kadar temel ve en gerekli bilgileri vermeye çalıştık, özellikle kolay öğrenilmesi için konunun temel kavramlarını tanım olarak, kavramların unsurlarını ve temel ilkeleri ise maddeler halinde verdik. Her bölüm sonunda ise ayrıntılar için yararlanılabilecak internet kaynaklarını kutucuk içinde gösterdik. Bununla öğrencilerimizin dilerlerse daha fazla güncel ve ayrıntılı bilgiyi, özellikle Adalet Bakanlığının, Yüksek Mahkemelerin, Üniversitelerimizin ve konuyla ilgili diğer kurumların internet sayfalarında yer alan açık kaynaklardan kolayca edinebilmelerini amaçladık. Düşünme ve araştırma konusu başlığı altında ise öğrencilerimizi derste öğrendikleri bilgileri internet ortamında ya da konuyla ilgili başka eserlerden araştırarak pekiştirmelerini teşvik amaçlı sorular ve konulara yer verdik.

Son olarak kitabımıza öğrencilerimizin dersi dinlerken veya tek başına çalışırken not alabilecekleri bir bölüm ekledik. Bu bölümde her sayfanın altında büyük ve evrensel hukukçu bilge Mevlana’nın tazeliğini yitirmeyen bilgelik okyanusundan öğrencilerimizi düşünmeye, zamanı değerlendirmeye, öğrenmeye, çalışmaya ve olumlu düşünmeye motive edecek alıntılara yer verdik.

Kitabın öğrencilerimize hayatlarının önemli bir aşaması olan üniversite döneminin başında, tüm insan hayatını kuşatan bir olgu olan hukuku, onun idesi ve ideali olan ve sosyal hayatta etik değerlerin başında gelen adaletle ilişkisi içinde anlama ve kavrama konusunda yararlı bir başlangıç oluşturmasını temenni ederim.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.