Türk Hukukunda Arabululuculuk ve Teşkilatlanması

Yayınevi: Adalet Yayınları
Yazar: Muammer EROL
ISBN: 9786053005377
207,00 TL 230,00 TL

Adet

 
   0 yorum  |  Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Muammer EROL
Baskı Tarihi 2018/10
Baskı Sayısı 1
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak

Türk Hukukunda Arabululuculuk ve Teşkilatlanması

Muammer EROL

2018/10 1.Baskı,286 Sayfa

ISBN 978-605-300-537-7

İnanç ve kültür kodlarımızın şekillendirdiği toplum hafızamızda, yansımalarına bugünde şahit olduğumuz, anlaşmazlık çözümlerine ilişkin sulh ve müzakere örnekleri bulunmakla birlikte, 07.06.2012 tarih ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile “ARABULUCULUK” başlığı altında farklı, yeni bir hakimsiz-hakemsiz uyuşmazlık çözümü mer‘i mevzuatımıza girmiştir.

Arabuluculuğun benimsenip uygulanması ve arabulucuların yetiştirilmesi konularında Adalet Bakanlığı, Arabuluculuk Daire Başkanlığının çalışmaları ile önemli başarılar elde edilmiştir.

Bugün gelinen aşamada, Arabuluculuk Daire Başkanlığınca yürütülen, Türkiye’de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesinde, arabuluculuk ve arabulucuların teşkilatlanması ve ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılması amacıyla, değişiklik taslaklarının hazırlanması için tüm taraflarla birlikte, Üniversitelerin katılım ve katkılarıyla ortak çalışmalar yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Çalışmamızda; 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunun yürürlüğü ile uygulama alanları çeşitlenerek gelişmesi beklenilen “ARABULUCULUK” konusunda yapılacak mevzuat düzenlemelerinde, üniversitelerin sorumluluğu adına bir görev ifası amaçlanmıştır.

Bu kapsamda, literatür, uygulama örnekleri ile mevzuat incelenmiş ve “Arabuluculuk Anketi” başlığıyla yapılan çalışmada, mevzuat değişikiliğine ilişkin değerlendirme, görüş ve öneriler tespit edilmiştir.

Arabulucuların sayısındaki artışlar ve arabulucuların dernek ve merkez yapılanmaları altındaki teşkilatlanmalarının eksiklik ve sakıncaları, arabulucular meslek birliği kurulmasını gerektirmektedir.

Anayasa’nın 135.Maddesi çerçevesinde meslek birliği kurulabilmesi için yapılacak mevzuat çalışmalarına tüm tarafların katılması sağlanmalıdır.

Kurulacak Arabulucular Meslek Birliğinin, ihtiyaç ve beklentileri eksiksiz karşılaması yanında, “ legal-açık-sorgulanabilir” bir teşkilat olabilmesi için gereken dikkat ve gayret gösterilmelidir.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar