Kamu Maliyesi

Yayınevi: Yetkin Yayınları
Yazar: Yusuf KARAKOÇ

ISBN: 9786050519990

425,00 TL 500,00 TL

Adet

 
    0 yorum   |   Yorum Yap
Kitap Künyesi
Yazar Yusuf KARAKOÇ
Baskı Tarihi 2024/10
Baskı Sayısı 4
Boyut 16x24 cm (Standart Kitap Boyu)
Cilt Karton kapak
Sayfa Sayısı 400

Prof. Dr. Yusuf KARAKOÇ


ÖNSÖZ

Elinizdeki Metin, Araştırma Görevlisi unvanı ile okutmaya-vermeye başlayıp halâ devam ettiğim (Kamu) Maliye(si) derslerine ilişkin olarak zamanın şartlarında derlenmiş Notların Covid-19 günlerinde düzeltilmesi ve düzenlenmesinden ibarettir. İlk derleme 2000 yılında yapılmış ve fotokopi yoluyla çoğaltılıp öğrencinin kullanımına sunulmuştur.

Öğrencilerin okumakta/sorumlu oldukları derse ilişkin kaynaklara erişebilir olması gerekir. Öğrenci psikolojisi, dersi okutan öğretim üyesine ait ve kısa metinlerin tercih edilmesi yönündedir. Öğrenciler, şayet öğretim üyesinin yayımlanmış metni var ise ondan; böyle bir yayın varsa da yoksa da, çoğu zaman derste öğrenciler tarafından tutulmuş ve hiçbir denetim geçmeden fakülte yakınındaki fotokopiciler tarafından çoğaltılmış Ders Notlarından konuyu öğrenme yoluna gitmektedir. Bu ülkede yayınevlerinden çok fotokopiciler ders malzemesi satışından para kazanmaktadır. Tavsiye edilen ve başka yazarlara ait olan kitaplardan/kaynaklardan kısa olana bir yöneliş vardır. Kısa olan metinlerden ayrıntılı bilgi edinilmesi ise, çoğu zaman mümkün değildir. Çünkü, bu tür kitaplarda yer alan beş cümle bilgiden, öğrencinin kendisine sorulan soruya cevap olarak onbeş cümle cevap üretebilmesi mümkün değildir. Bu tür kitaplar, ayrıntılı bilgilenme sonrası bilginin tazelenmesi-tekrarlanması-hatırlanmasının ya da konu hakkında genel malumat edinmenin aracıdır.   

2019 yılının son aylarında Çin’de başlayan ve dalga dalga bütün Dünyayı saran ve sarsan Yeni Coranavirüs /Covid-19 salgını yüzünden yüz yüze öğretime ara verilmiş ve uzaktan öğretime mecbur kalınmış olması, şahsımın kullanmakta olduğu Notların hızlı bir şekilde öğrencinin erişimine-kullanımına açılmasını zaruri hale getirmiştir. Notların oluşturulmasının eski tarihlere dayanması; sosyal izolasyon yüzünden kütüphanelerin ve şahsî kaynakların kullanımında karşılaşılan engeller sebebiyle metnin yeterli-gerekli ölçüde olgunlaştırılması mümkün olamadı. Bu haliyle de olsa, kullanıma hazır hale getirilmesinde yarar olduğu düşüncesiyle yayımlanmasına karar verildi.

Bu Metin, müsvedde bir metindir. Kaynakların değerlendirilmesi ve atıflandırılması yapılamamıştır.  Şayet yeni baskılar yapılmasına ihtiyaç duyulması halinde, kaynakların yenilenmiş halleri ve yeni kaynaklarla güncellenecek, olgunlaştırılacak ve düzgün-düzenli hale getirilmesine gayret sarf edilecektir. Notların oluşturulması aşamasında o gün mevcut sınırlı sayıda kaynaktan ve özellikle bazılarından yoğun alıntılar-aktarmalar yapılmıştır. O kaynakların bir kısmının yeni baskıları yapılmış; bunların henüz değerlendirilmesi mümkün olamamıştır. Zaman içinde alana ilişkin çok sayıda yeni çalışmanın yayınlanmış olduğu da bilinen bir gerçektir. Eski kaynakların yeni baskılarının ve yeni kaynakların değerlendirilmesi için gerekli zamanın olmaması yüzünden, Metnin bu haliyle basımının yapılması gerekmiştir.

Metnin Maliye biliminin beş ana konusunu kapsayacak şekilde kaleme alınması yoluna gidilmiştir. Öncelikle Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kaynak ihtiyacını gidermek amacıyla kaleme aldığından, konuların tamamına ilişkin ana hatları ile de olsa bilgi verilmesinde yarar olduğu düşünülmüştür. Hukuk Fakültesinde okutulan bir dersin malzemesi olması, tabiî olarak meselenin hukukî yönünü öne çıkarmayı gerekli kılmaktadır. Metnin bu halinde bu yöndeki çaba sadece Bütçe bölümünde daha bir yoğunluk arz etmektedir. Kamu Gelirleri bölümü metnin yarısından fazlasını oluşturmaktadır.

Korona günlerinde küçük bir odada bir kanapede oturup kucağımda bilgisayar, sağımda solumda bulunan birkaç kaynaktan gözden geçirme yaparak düzenlenen ve düzeltilen Metnin bir Başlangıç olmasını; yeni baskılarında yenilenmesi-düzeltilmesi ve düzenlenmesinin daha ileri aşamada gerçekleşmesini diliyorum. 

Çalışmanın amacı, okuyucuya inceleme konuları hakkında temel bilgilerin verilmesidir. Bu nedenle, ayrıntıdan olabildiğince kaçınılmıştır.

İnsanoğlunun kaleme aldığı hiçbir metnin kutsallığı yoktur. Yapılan yayınların kutsal metine dönüşmemesi için sürekli yenilenmesi, değiştirilmesi, geliştirilmesi gerekir. Bunun yapılabilmesi, çalışmanın yayınlanmasına, yeni baskıların yapılmasına bağlıdır.

Yetişmemde tarifi imkânsız sıkıntılara katlanan cefakâr (rahmetli) annem ile fedakâr (rahmetli) babama; çalışmanın yapılması ve basılı metin haline dönüştürülmesi sürecinde her türlü nazıma katlanan ve sıkıntılarımı paylaşan sevgili eşim Doç. Dr. İrem Karakoç ile biricik kızım Dr. Ayşe Zehra ve biricik oğlum Ömer Faruk'a sabır, destek ve hoşgörülerinden dolayı sonsuz teşekkürler ediyorum.

Metnin basım ve yayımını üstlenen ve bunu çok kısa bir sürede gerçekleştiren Yetkin Basım Yayım ve Dağıtım A.Ş.'nin sahibi Muharrem Başer ile basımevi çalışanlarına çok teşekkür ederim.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Elinizdeki çalışma, mütevazı bir başlangıç olsun diye bir araya getirilmiş derleme ve müsvette bir metindir. Düzeltilmesi, değişmesi, gelişmesi ve olgunlaşması zamana bağlıdır. (Varsa) bir boşluğu doldurur, duyulan bir ihtiyacı giderebilirse, çalışma amacına ulaşmış olacaktır. Marifet iltifata tâbidir; iltifatsız meta zayidir. Eleştirileriniz yolumuza ışık tutacaktır.

Güneri Akalın, Kamu Ekonomisi, (Akçağ Yayınları), Ankara 2000; Abdurrahman Akdoğan; Kamu Maliyesi, 20. Baskı, (Gazi Kitabevi), Ankara 2019; Gülay Akgül Yılmaz, Kamu Maliyesi, 5. Baskı, (Türkemne Kitabevi), İstanbul 2019; Şerafettin Aksoy; Kamu Maliyesi, (Filiz Kitabevi), İstanbul 1991; Asuman Altay, Kamu Maliyesi, 4. Baskı, (Seçkin Yayıncılık), Ankara 2018; Hakan Ay, Kamu Maliyesi, Kamu Maliyesi, 6. Basım, (Nobel Kitap), Ankara 2019; Ömer Faruk Batırel, Kamu Maliyesi Teorisine Giriş, 2. Baskı, İstanbul 1979; Nurettin Bilici-Adem Bilici, Kamu Maliyesi I (Hukuki Boyut), 10. Baskı, (Seçkin Yayınları), Ankara 2019; Kenan Bulutoğlu, Kamu Ekonomisine Giriş, 4. Baskı, (Filiz Kitabevi), İstanbul 1988; Kenan Bulutoğlu, kamu ekonomisine giriş, (YKY. Cogito), İstanbul 2003; Metin Erdem/Doğan Şenyüz/İsmail Tatlıoğlu, Kamu Maliyesi, 12. Basım, (Ekin Kitabevi), Bursa 2015; Mahfi Eğilmez, Kamu Maliyesi, 4. Basım, (Remzi Kitabevi), İstanbul 2018; Akif Erginay; Kamu Maliyesi, 17. Baskı, (Savaş Yayınları), Ankara 2003; Milton Friedman (Çev. Doğan Erbek/Nilgün Himmetoğlu), Kapitalizm ve Özgürlük, (Altın Kitaplar), İstanbul 1988; Bedri Gürsoy; Kamusal Maliye, Birinci Cilt, Giriş - Masraflar, 3. Baskı, (S. Yayınları), Ankara 1980; Yusuf Karakoç, Sosyal Maliye, (DEÜHF. Yayını: 61), İzmir 1995; Henry Laufenburger (Tercüme Edenler: Bedî N. Feyzioğlu-Süleyman Barda), Mukayeseli Maliye, (İÜİF. Yayın No. 90), İstanbul 1956; Halil Nadaroğlu; Kamu Maliyesi Teorisi, 8. Baskı, İstanbul 1992; M. Kâmil Mutluer/Erdoğan Öner/Ahmet Kesik, Teoride ve Uygulamada Kamu Maliyesi, 2. Baskı, (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları), İstanbul 2010; Emine Orhaner, Kamu Maliyesi, (Siyasal Kitabevi), Ankara 2007; Muallâ Öncel-Nami Çağan, Bankacılar İçin Malî Hukuk, Ondördüncü Baskı, (Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Yayın Nu.: 460), Ankara 2010; Engin Öner, Maliye Teorisi ve Poltikası, (Nobel Kitap), Ankara 2019; Osman Pehlivan, Kamu Maliyesi, (Celepler Matbaacılık Basım Yayın Dağıtım), Trabzon 2019; Adam Smith (Çev. Ayşe Yunus/Mehmet Bakırcı), Ulusların Zenginliği, (Alan Yayıncılık), İstanbul 1985; Sinan Sönmez; Kamu Ekonomisi Teorisi (Kamu Harcamalarında Etkinlik Arayışı), (Teori Yayınları), Ankara 1987; Orhan Şener, Teori ve Uygulamada Kamu Ekonomisi, Tıpkı 11. Baskı, (Beta Yayınları), İstanbul 2010; Salih Turhan; Vergi Teorisi ve Politikası, 7. Baskı, (Filiz Kitabevi), İstanbul 2020; İsmail Türk; Kamu Maliyesi, 8. Bası, (Turhan Kitabevi), Ankara 2010; Özhan Uluatam, Kamu Maliyesi, 13. Baskı, (İmaj Yayınevi), Ankara 2014.

Yorum Yap

Lütfen yorum yazmak için oturum açın ya da kayıt olun.
İlgili Yayınlar